#Radiosongs - Tom Petty & The Heartbreakers - The last DJ (2002)

#Radiosongs - Tom Petty & The Heartbreakers - The last DJ (2002)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

Een protestsong van Tom Petty zowaar, want dit is een commentaar op de bedrijfsovername van radiostations. Eind jaren negentig begonnen stations de afspeellijsten te automatiseren en dj's de shows van tevoren op te laten nemen, wat geld bespaarde voor de stationseigenaren. 

De praktijk van het vooraf opnemen van een show staat bekend als voice-tracking en stelt een dj in staat om een ​​show vanaf een andere locatie op te nemen, wanneer hij maar wil. Veel stationsgroepen hebben elke dag een dj-voicetrack voor een heleboel shows op veel verschillende stations. Aangezien de dj niet lokaal is en de show van tevoren opneemt, kan hij niet verwijzen naar actuele evenementen en moet hij moeite doen om contact te maken met een publiek dat hij niet kent.

Zoals te verwachten was, kreeg dit nummer heel weinig airplay, wat in zekere zin Petty's punt bewees, iets waar hij op zou wijzen als hij het nummer live uitvoerde. Petty vertelde in januari 2010 aan het tijdschrift Mojo dat dit nummer vaak verkeerd wordt begrepen. Hij legde uit: "Radio was slechts een metafoor. The Last DJ'ging eigenlijk over het verliezen van ons morele kompas, ons morele centrum. Het kan ons niet meer schelen wie er nog gewond raakt in de zoektocht naar de dollar. Dat was wat ik probeerde te zeggen. Mijn fout was dat ik zoveel van de muziekbusiness afhing. Waar zat ik? Onder een steen?"

De invloedrijke KLOS-dj (KLOS is een commercieel radiostation in LOS Angeles) Jim Ladd wordt vaak genoemd als inspiratie voor dit nummer en Petty schreef in de linernotes van het album: "Dank aan Jim Ladd voor zijn inspiratie en moed." Een Californische songwriter genaamd Jim Wagner klaagde zowel Petty als Ladd aan vanwege dit nummer en beweerde dat het gebaseerd was op een nummer dat hij in 2000 schreef genaamd The Last Great Radio DJ. Volgens de rechtszaak van vierenhalf miljoen dollar beweert Wagner dat hij een demo van het nummer naar Ladd heeft gestuurd, die het vervolgens aan Petty heeft gegeven. Petty reageerde op de rechtszaak als volgt: "Mijn nummer, 'he Last DJ, is volledig geschreven zonder enige invloed van buitenaf. Het is een geheel originele compositie. Beweren dat Jim Ladd me ooit een ander muziekstuk heeft gegeven of de aanklager of een lied met mij op welke manier dan ook, is een totale onwaarheid."

Hoewel Ladd in dit nummer vaak The Last DJ wordt genoemd, bagatelliseren hij en Petty zijn invloed op het nummer. Toen Ladd in 2011 werd ontslagen bij KLOS als onderdeel van een industriële zuivering van lokale discjockeys, noemde Rolling Stone hem de inspiratie achter het nummer.

 

22 augustus 2023
Laurens Leurs