#Radiosongs - The Smiths - Panic (1986)

#Radiosongs - The Smiths - Panic (1986)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

Eén van die vele onweerstaanbare singles die ze en passant tussen de lp’s door voor de voeten strooiden.

Dit nummer werd geschreven als reactie op een incident waarbij de BBC-dj Steve Wright de afgezaagde Wham!-track, I'm Your Man speelde naar aanleiding van een nieuwsbericht over de ramp in Tsjernobyl, een verwoestend nucleair ongeval dat plaatsvond op 26 april 1986 in de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne. Gitarist Johnny Marr herinnerde zich bij NME in 1987: "Panic ontstond ten tijde van Tsjernobyl. Morrissey en ik luisterden naar een radioverslag erover. De verhalen over deze schokkende ramp komen tot een einde en dan volgde onmiddellijk Whams I'm Your Man. Ik herinner me dat ik eigenlijk zei: 'Wat heeft dit verdomme met het leven van mensen te maken?' En dus: 'Hang the blessed DJ'. Ik vond het een geweldige tekst".

Dit nummer klaagt de triviale staat van de hedendaagse popmuziek aan en vertelt luisteraars "to burn down the disco". Sommigen interpreteerden dit ten onrechte als een racistische aanval op zwarte muziek. Marr weerlegde die beweringen aan NME in 1987: "Aan wie aanstoot nam aan de regel 'burn down the disco', zou ik zeggen: laat me alsjeblieft de zwarte leden van New Order zien! Voor mij persoonlijk maakt New Order geweldige discomuziek, maar er zijn geen zwarte mensen in de groep. Het punt, dat ik wil maken, is dat je de woorden 'zwart' en 'disco' of de uitdrukkingen 'zwart' niet zomaar kunt verwisselen. 'Muziek' en 'discomuziek'. Het slaat nergens op".

Dit was het eerste nummer met Craig Gannon op gitaar. Gannon werd aanvankelijk ingehuurd om bassist Andy Rourke te vervangen, die werd ontslagen vanwege een heroïneverslaving. Rourke werd een paar weken later opnieuw aangenomen. Dus Marr bood Gannon in plaats daarvan de positie van tweede gitarist aan. Muzikaal gezien is dit nummer gebaseerd op het T. Rex-glamrock-anthem Metal Guru. Marr herinnerde zich aan Les Inrockuptibles in 1999: "Toen we Panic schreven, was Morrissey geobsedeerd door Metal Guru en wilde hij in dezelfde stijl zingen. Hij stopte niet met zingen in een poging de woorden van Panic te wijzigen om precies in het ritme van Metal Guru te passen. Hij spoorde me ook aan om dezelfde gitaarbreak te gebruiken, zodat de twee nummers hetzelfde zijn."

Dit was, zoals hoger aangegeven, een single-only-release en stond daarom niet op een traditioneel studioalbum. Het werd later opgenomen op het verzamelalbum uit 1987 'Louder Than Bombs', dat bestaat uit een mix van singles, remixen en B-kantjes.

27 augustus 2023
Laurens Leurs