#Radiosongs - The Selecter - On My Radio (1979)

#Radiosongs - The Selecter - On My Radio (1979)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

Eén van de prettiger wegtikkende radiohits over de radio recht vanuit de Britse broeihaard van de ska Coventry, want ook ska-revivalistgroep The Selecter werd in 1979 daar opgericht door gitarist Neol Davies met drummer John Bradbury. 

De debuutsingle The Selecter van The Special AKA was de keerzijde van de hit Gangsters. Tegen de tijd dat ze het uitbrachten, had Bradbury The Selecter verlaten om zich bij The Specials aan te sluiten. En hij speelt zodus eigenlijk op beide nummers. Na het succes van het gelijknamige nummer van The Selecter rekruteerde Davies nog meer bandleden, waaronder zangeres Pauline Black. Ze brachten On My Radio uit als zevental.

Het nummer is een niet al te sluwe grap ten koste van de radio. Pauline Black klaagt dat haar geliefde de beats verkiest boven haar: “I bought my baby a red radio / He played it all day a-go-go a-go-go / He liked to dance to it down in the streets / It's just the same old show on my radio”. Ondanks de kritiek van het nummer op de jammerlijk beperkte staat van de Britse ether, spelen dj's het nog steeds. 

On My Radio werd de grootste hit van The Selecter met een piek op nummer acht en bleef negen weken in de Britse hitlijst. Davies schreef het nummer oorspronkelijk als lid van een andere band uit Coventry, The Transposed Men. Het was nog nooit uitgevoerd tegen de tijd dat ze uit elkaar gingen. Dus toen The Selecter werd gevormd, gaf hij het aan hen door. Het nummer is in een ongebruikelijke zeven vierde maat - de meeste hits zijn vier vierde.

Pauline Black was nog nooit in een studio geweest toen ze de overslaande Jamaïcaanse zang opnam, maar vanaf de eerste opname had ze het goed voor elkaar. Producer Roger Lomas herinnerde zich voor The Guardian dat hij haar had gevraagd de zang te herhalen. Nadat ze het op dezelfde manier had gezongen, "gebruikte hij de ene stem in het rechterkanaal en de andere in het linkerkanaal, wat het een heel ongebruikelijk geluid gaf".

The Selecter had nog drie hitsingles voordat ze in 1981 uit elkaar gingen. Pauline Black ging acteren en presenteerde de kindertelevisieshow 'Hold Tight' voordat ze de band in 1991 hervormde om tot op vandaag met succes te blijven rondtouren. Neol Davies vertelde aan het tijdschrift Uncut dat hij voor het eerst het potentieel van het nummer inzag, toen hij thuis de strofes met twee akkoorden begon te spelen. "Een vriend van ons was in de flat, diep in gesprek met mijn vrouw. En ik zag dat ze allebei met hun voeten tikten", herinnert hij zich. "Ik dacht 'Ok, dat werkt duidelijk!' Ik bouwde de strofe en de songtekst op die twee akkoorden en ontdekte dat het vloeide in een ander idee waarmee ik had gespeeld. Toen kwam de refreinlijn uit. Het geheel was echt pakkend. Het was een stap voorwaarts in mijn songwriting."

21 augustus 2023
Laurens Leurs