#Radiosongs - The Replacements - Left Of The Dial (1985)

#Radiosongs - The Replacements - Left Of The Dial (1985)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

Aha, het radiothema biedt ons onverhoeds de gelegenheid om een groep te laten passeren die veel te weinig op de radio kwam in de jaren tachtig en dat wel degelijk verdienden: The Replacements.

Dat zit zo: aan de linkerkant van de FM-radioknop vond je in de VS de universiteitsstations, die in het begin en het midden van de jaren tachtig de enige plaatsen waren, waar je indie-artiesten kon horen, het ware alternatief van de radio. Eén van die bands was Let's Active, wiens gitarist, Lynn Blakey, Paul Westerberg van Replacements leerde kennen. Ze vroeg hem haar een brief te schrijven. Maar hij schrijft geen brieven en dus verloor hij het contact met haar. In plaats daarvan hield hij de radio links van de draaiknop afgestemd, als de band op tournee was in de hoop haar muziek te horen. Op een avond deed hij dat en ze deed een interview op één van de universiteitszenders. Helaas hebben deze stations een laag vermogen en een beperkt bereik. Dus hij kon haar niet erg lang horen.

"Ik hoorde haar stem voor het eerst in zes maanden ongeveer een minuut lang", legde hij uit. "Toen vervaagde het station." Een beetje achtergrondinformatie over wat u "links van de wijzerplaat" zult vinden. In Amerika zijn de FM-frequenties van 88,1 tot 91,9 MHz gereserveerd voor niet-commerciële zenders, die meestal een mix zijn van aangesloten National Public Radio (NPR), gemeenschapsradio en universiteitsradio. Naarmate de commerciële radio begin jaren tachtig meer gehomogeniseerd raakte, werd universiteitsradio van vitaal belang voor opkomende artiesten die niet aan de populaire smaak voldeden. De meeste van deze acts bleven ondergronds, maar een paar daarvan braken door. R.E.M. bijvoorbeeld. De stations werden gerund door studenten die normaal gesproken konden spelen wat ze maar wilden, vaak platen uit de eigen collectie. Wanneer platenlabels een buzz probeerden op te bouwen voor deze opkomende artiesten, stuurden ze vaak muziek en andere goodies naar deze stations in de hoop op airplay.

Van vierde lp ‘Tim’ en bijna veertig jaar na de release van het album blijft Left Of The Dial populair als volkslied op de universiteitsradio en stond het op de tweehonderdvijfenzestigste plaats van Rolling Stone's '500 Greatest Songs Of All Time'. Terecht, als je het ons vraagt!

19 augustus 2023
Laurens Leurs