#Radiosongs - The Ramones - Do You Remember Rock ‘n’ Roll Radio (1980)

#Radiosongs - The Ramones - Do You Remember Rock ‘n’ Roll Radio (1980)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

In hun queeste naar de perfecte single gingen The Ramones in 1979 in zee met wall of sound-producer en excentriekeling pur sang Phil Spector. De hang naar perfectie sixtiespop, gecombineerd met de punkrockroots, leverde een verrassende powerpopplaat op in de vorm van 'End Of The Century'. Do You Remember Rock ‘n’ Roll Radio is daar een perfect voorbeeld van: een eerbetoon aan de muziek uit de jaren vijftig en zestig, die The Ramones zwaar beïnvloedde. 

Een overzicht van de lyrische referenties in het nummer:

'Hullabaloo', een Britse tv-show met muziek en dans die werd uitgezonden in 1965-1966.

'The Upbeat Show', een tv-show in Cleveland (ook met muziek en dans) die werd uitgezonden in 1964-1971.

'Shindig', de eerste primetime rockmuziekshow; veel topacts stonden op het programma. Het werd uitgezonden 1964-1966.

Ed Sullivan, gastheer van 'The Ed Sullivan Show', een populaire variétéshow die het meer dan twintig jaar vol hield. Veel beroemde muzikanten traden op in de show, waaronder The Beatles, The Doors en The Rolling Stones.

Murray "The K" Kaufman, een legendarische diskjockey, die hielp met het promoten van rock-'n-roll in de Verenigde Staten op zijn radioshow en door middel van concerten die hij hielp organiseren. Hij verdedigde The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan.

Alan Freed, een andere zeer invloedrijke discjockey. Freed wordt gecrediteerd voor het bedenken van de term "Rock And Roll".

Jerry Lee Lewis was een rockpionier, die bekend stond om de opwindende optredens.

John Lennon. De meeste punkbands zouden Lennon en The Beatles niet als invloed beschouwen, maar The Ramones waren een genuanceerde groep die zijn werk waardeerden.

T. Rex: glamrockpioniers, bekend om de buitensporige kostuums en podiumpresentatie.

Ol' Moulty: Victor Moulton, de drummer van The Barbarians.

Spector werkte mee aan veel van de muziek, die The Ramones beïnvloedde. Onder leiding van Spector sloegen The Ramones een nieuwe richting in, waardoor de nummers op het album een ​​popglans en een radiovriendelijk geluid kregen. Er is een prominente saxofoon op het nummer, ingespeeld door Steve Douglas, lid van Spector's 'Wrecking Crew' en aanwezig op veel van zijn beroemde producties.

Spector ontwikkelde een reputatie als een beetje een maniak, wat gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan uitspraken, die Dee Dee Ramone deed over het werken met hem. Dee Dee beweerde dat de Spector op een gegeven moment een pistool op hem had gericht en een tiran was in de studio. 

Spector werkte  het volgende jaar samen met Yoko Ono, maar werd zeer teruggetrokken tot de jaren 2000, toen hij een album produceerde voor de Engelse band Starsailor dat in 2003 werd uitgebracht. In februari 2003 werd Spector beschuldigd van en veroordeeld voor het neerschieten en vermoorden van een nachtclubgastvrouw bij hem thuis.

De slottekst "It's the end of the seventies / It's the end of the century", impliceert dat de muzikale eeuw in wezen voorbij was. De regel leverde de albumtitel op. De stem, die dit nummer opent met de woorden "Come on, let's rock and roll with The Ramones", is van Sean Donahue, een diskjockey die werkte bij radiostations in San Francisco (KSAN) en San Jose (KOME, KSJP).

Rockfotograaf Mick Rock schoot de albumhoes, waarop de bandleden in kleurrijke T-shirts te zien zijn in plaats van in het gebruikelijke leer. Rock nam een ​​paar foto's van hen in dezelfde pose terwijl ze de jassen droegen , maar ze wilden alleen de T-shirts, omdat ze voor een vrolijk gevoel gingen.

26 augustus 2023
Laurens Leurs