#Radiosongs - The Doors - The WASP (Texas Radio And The Big Beat) (1970)

#Radiosongs - The Doors - The WASP (Texas Radio And The Big Beat) (1970)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

Nog maar eens een verwijzing naar de Mexicaanse radio,-invasie waarbij Mexicaanse radiostations met een hoog vermogen in de jaren vijftig Texas binnenstormden. Niet beperkt door Amerikaanse regelgeving, konden deze stations, waarvan de roepletters met X begonnen, tot honderdvijftigduizend watt genereren. 

Zanger Jim Morrison en toetsenman Ray Manzarek hoorden beiden Wolfman Jack op één van die stations. Dit is een gesproken woord-stuk van de poëzie van Jim Morrison, begeleid door de drums van John Densmore. Morrison schreef de songtekst jaren voordat het werd opgenomen en voerde het altijd uit als een gedicht.

Het couplet "Comes out of the Virginia swamps cool and slow with plenty of precision with a back beat narrow and hard to master", is hoogstwaarschijnlijk een verwijzing naar Morrisons eerste echte ervaring met de muziekscene. Van 1958 tot 1960 woonde Morrison in Alexandria, Virginia en bezocht hij de Juke Joints (bluesclubs) op Route 1, net ten noorden van Fort Belvoir, waar zwarte blues-muzikanten op vrijdag- en zaterdagavond speelden. Dat gebied, waar vroeger de Juke Joints waren, ligt aan de oostelijke rand van een moeras. 

De uitdrukking "Stoned Immaculate" kwam uit dit nummer: "Out here we is stoned immaculate." Die zin werd de titel voor een Doors-tribute-album uit 2000 met de overlevende leden en Aerosmith, The Cult, Chrissie Hynde en anderen.

24 augustus 2023
Laurens Leurs