#Radiosongs - The Clash - Capital Radio One (1977)

#Radiosongs - The Clash - Capital Radio One (1977)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

De hoofdriff van dit nummer is gebaseerd op I Can't Explain" van The Who, een riff die The Clash gebruikte als basis voor veel van de meer rockgeoriënteerde nummers. Capital Radio One begon eigenlijk in 1976 als een door Mick Jones geschreven deuntje, genaamd Deadly Serious. Op vroege live bootlegs laten The Clash het nummer in deze vorm horen, maar met totaal andere teksten over de band die ervoor kiest om geen reggaemuziek te spelen ondanks de liefde ervoor.  Vermoedelijk waren ze van gedachten veranderd over dit beleid tegen de tijd dat ze Police And Thieves coverden op het eerste album.

De tekst is een aanval op de reguliere radiostations van die tijd (het nummer is vernoemd naar het populaire radiostation Capital Radio) en de weigering om alles wat links was, zoals punkrock, te spelen, waarbij ze strikt vasthielden aan saaie, obligate pop- en hitmuziek. In een interview met Caroline Coon in 1977 legde zanger Joe Strummer uit: "Ze zijn nog erger omdat ze de kans hadden, recht naar het hart van Londen komen en in die toren bovenop alles zitten. Maar ze hebben het helemaal verpest (...) Ik zou Aiden Day willen afremmen. Hij denkt dat hij de zelfbenoemde minister van Openbare Verlichting is. We hebben zojuist een nieuw nummer geschreven genaamd Capital Radio en een regel daarin luidt: 'Luister naar de deuntjes van de Dr. Goebbels Show'."

"Ze zeggen: 'Capital Radio is afgestemd op Londen.' Ja, ja, ja, ze stemmen overeen met Hampstead. Ze passen helemaal niet bij ons. Ik haat ze. Wat ze hadden kunnen doen in vergelijking met wat ze hebben gedaan, is weerzinwekkend. Ze hadden het zo goed kunnen maken dat je overal waar je ging je transistorradio meenam - je weet wel, hoe het vroeger was toen ik op school zat. Ik zou er de hele tijd één in mijn zak hebben of bij mijn oor terwijl ik hem tussen de stations door liet gaan. Als je een plaat niet leuk vond, bladerde je naar een ander station en dan weer terug. Het was geweldig. Ze hadden de hele hoofdstad kunnen laten bruisen. In plaats daarvan heeft Capital Radio de hele jeugd van de stad de rug toegekeerd." 

Zoals vermeld in het citaat bevat het nummer verwijzingen naar nazi-propagandaminister Josef Goebbels om het imago te versterken van Capital Radio die saaie commerciële muziek opdringt aan de luisteraar zonder enige keuze. Dit werd op 3 april 1977 opgenomen, samen met een vroege live versie van Listen voor een weggeefsingle bij het tijdschrift NME. 

Het was de laatste opname van de originele drummer Terry Chimes met de band voordat hij vertrok en werd vervangen door Topper Headon. Die werd live geïntroduceerd tijdens de White Riot-tour en bleef de rest van de carrière van de Clash op de set. Zanger Joe Strummer gooide vaak stream-of-conciousness-raps in live versies. De versie op het live album 'From Here To Eternity' , opgenomen in de Lewisham Odeon in februari 1980, bevat bijvoorbeeld een nagebootst telefoongesprek, waarbij Strummer het radiostation verzoekt om Wooly Bully" van Sam The Sham And The Pharaohs te spelen - "NOT Sham 69!", grapt hij. Helaas, volgens Strummer, zei hij nee.

Het nummer heette oorspronkelijk Capital Radio, maar toen ze in 1979 een bijgewerkte versie uitbrachten, veranderden ze de titel in Capital Radio One en maakten ze een vervolg met Capital Radio Two.

16 augustus 2023
Laurens Leurs