#Radiosongs - Joy Division - Transmission (1979)

#Radiosongs - Joy Division - Transmission (1979)

Of het nu nog via FM-band gebeurt of via DAB+, radio blijft één van de belangrijkste info- en muziekkanalen. Wij houden ons oor twee weken aan het toestel.

New wave-hoogvlieger die niet mag ontbreken in een radioveertiendaagse. 

Oorspronkelijk opgenomen in 1978 voor het afgebroken, titelloze album van de band, werd de song het jaar daarop opnieuw opgenomen aan een hoger tempo en uitgebracht door platenlabel Factory als debuutsingle van de band.

Transmission werd in oktober 1979 uitgebracht op 7" vinyl door platenlabel Factory. Het werd opnieuw uitgebracht als een 12" single met een andere hoes in december 1980. Het nummer werd één keer door de band op televisie gezongen: voor het BBC-programma 'Something Else'. Twintig seconden van het nummer is te horen in de film 'Control' (2007), geregisseerd door Anton Corbijn. Een film gebaseerd op de biografie van Ians vrouw Deborah Curtis, 'Touching From A Distance'.

Rockcriticus en journalist Greil Marcus heeft een hoofdstuk over dit nummer in zijn boek 'The History Of Rock 'N' Roll In Ten Songs' opgenomen. Volgens Marcus is Transmission "een dramatisering van het besef dat het luisteren naar de radio een suïcidaal gebaar is. Het zal je geest doden. Het zal je van je ziel beroven." Marcus citeert ook bassist Peter Hook over het belang van dit nummer: "We deden een soundcheck in de Mayflower in mei 1979 en we speelden Transmission. Mensen waren aan het rondlopen en ze stopten allemaal om te luisteren. Ik realiseerde me dat dit ons eerste geweldige nummer was." Dance, dance, dance, dance, dance to the radio”, inderdaad!

25 augustus 2023
Laurens Leurs