Radio 1-sessies 2008-2012

Achtergrond

In 2008 startte Radio 1 met een nieuw concept: de Radio 1-sessies. Het concept was even eenvoudig als geniaal: elk jaar mogen vijf centrale gasten een avondvullend programma verzorgen met eigen werk, maar ook met samenwerkingen met oude bekenden, muzikale vrienden of nieuw talent. En nu is er een verzamel-cd van die sessies gemaakt.

Radio 1-sessies 2008-2012



Dit album is een waar cadeau, want veel van die samenwerkingen waren achteraf nergens anders meer te vinden dan in de herinneringen van wie er die avond bij was of er op de radio naar had geluisterd.

Spijtig, want de centrale gasten van de voorbije vijf jaar waren niet de minsten: onder meer Arno, Vaya Con Dios, Stef Kamil Carlens, Raymond van het Groenewoud, Hooverphonic, Jef Neve en Absynthe Minded viel die eer al te beurt.

De meest unieke momenten op cd zijn die waarop muzikanten de handen in elkaar slaan en een nummer van één van hen of een cover brengen. Zo opent de cd met Building Bridges, een nummer dat Milow brengt met ‘zijn’ ontdekking Selah Sue. Eén van de mooiste nummers die Milow ooit maakte. Of Love Lost In Love door Triggerfinger, gebracht onder begeleiding van het symfonische orkest van Hooverphonic. En ook een intiemere versie van Hard Times zal je niet snel meer horen.

In de categorie 'goed verstopte en te herontdekken pareltjes': Stef Kamil Carlens & The Scene die samen Mooi brengen, een nummer dat te vinden is op de meest recente plaat van de Nederlandse band. Of Ozark Henry en Jasper Steverlinck die Dear Grass Widow nog eens bovenhalen, een nummer dat ze maakten voor de soundtrack van Eén-serie Sedes & Belli.

Maar het mag ook steviger. Zo brengen (toen nog) Monza en Mauro samen Helter Skelter, de woeste klassieker van The Beatles, en wordt een ode aan de blues en Muddy Waters gebracht wanneer levende legenden Arno en Roland samen Rollin’ & Tumblin’ brengen. Op dit nummer speelt trouwens ook Paul Couter mee, die samen met Arno in de late jaren 70 Tjens Couter vormde, de voorloper van TC Matic. Betere vaderlandse blues is niet te vinden.

Een Radio 1-sessie is natuurlijk ook het uitgelezen moment om eens een minder bekend nummer te coveren. Zo brengen Daan en Jef Neve Shipbuilding van Elvis Costello en zorgen Admiral Freebee, Steven De Bruyn en Roland samen voor een absoluut hoogtepunt door Little Village van Van Morrison naar ongekende hoogten te duwen. En dan willen we ook nog het bedwelmende Fifteen Feet Of Pure White Snow vermelden, origineel van Nick Cave en hier in een uitvoering van Monza en Gregory Frateur.

Maar de meest verrassende samenwerking is waarschijnlijk die tussen Absynthe Minded en Tom Lanoye. Hoe rock-‘n’-roll en een podiumbeest van de literatuur elkaar vinden. Multiple Choice, een van de beste nummers van Absynthe Minded, wordt vermengd met Nu Nog, een gedicht van Hugo Claus.

Radio 1-sessies 2008-2012 is een verzamelaar die nooit minder dan degelijk wordt en die je op zijn beste momenten – Arno en Roland, Admiral Freebee, Steven De Bruyn en Roland, Absynthe Minded en Tom Lanoye – pure belpopgeschiedenis voorschotelt. De voorbije jaren alleen vluchtig op de radio, nu gedigitaliseerd voor de eeuwigheid.

22 januari 2013
Geert Verheyen