Racoon, van singer/songwriter tot festivalband

Achtergrond

Hoe combineer je pop met rock zó dat er leuke liedjes uitkomen? Vraag het aan Racoon, een hardwerkende band uit Nederland die ook over de grens een reputatie opbouwt. Op zaterdag 2 september staan ze op CrammerocK. Wij gunnen je een kijkje in de keuken van Racoon en zoomen in op het levensverhaal van een enthousiast bandje.

Racoon begint als singer/songwritersduo bestaande uit zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige. Dankzij drie nummers die op een compilatiealbum terechtkomen, krijgt het tweetal uit het Zeeuwse Goes enige bekendheid. Kort daarop wordt de groep uitgebreid met drummer Paul Bukkens en bassist Stefan de Kroon. Met een demo op zak spelen ze even later op allerlei festivals waaronder Eurosonic. Positieve recensies en enthousiaste reacties van het publiek leiden uiteindelijk tot een platencontract en het debuutalbum \'Till monkeys fly\', dat verschijnt in 2000.

Het wordt een sterke en vooral melodieuze pop/rock plaat met veel akoestische gitaren. Maar de nummers worden ook gekenmerkt door de emotionele zang van Van der Weide. Het bekendst zijn het enigzins opzwepende Feel like flying en de aangrijpende ballad Blue days. Verder zijn de heren ook redelijk creatief op hun instrumenten. Ze gaan net even iets verder dan uitsluitend braaf de noten van papier af spelen. Hierbij heeft ook de producer een aandeel, en dat is niemand minder dan Michel Schoots, beter bekend als Magic Stick, de drummer van Urban Dance Squad. De band krijgt landelijke bekendheid en doet nu ook grotere festivals aan als Parkpop en Lowlands.

Het tweede album volgt anderhalf jaar later. De plaat heet \'Here we go, stereo!\' en heeft iets meer rockinvloeden door een toegenomen dosis elektrische gitaar. Maar Racoon houdt ook van het spelen met muziek. World Without Worries bijvoorbeeld heeft een spannende opbouw die steeds uitmondt in een explosief refrein. Optreden gaat ook nog steeds goed. In 2002 opent Pinkpop voor de eerste keer haar deuren voor de band. Maar Sony Music kampt met problemen en beëindigt het platencontract met Racoon. Wel wordt de band uitgenodigd voor een speciaal EU-concert in Kiev Oekraïne.

In de daarop volgende periode schrijft de band zo\'n vijftig nummers. Dertien hiervan verschijnen uiteindelijk in 2005 op het doorbraakalbum \'Another day\'. Opnieuw is het een mix van vlotte nummers als Happy Family, het groovy klinkende Kingsize en niet te vergeten een reeks ballads zoals de hitsingle Love You More. De cd verkoopt goed en de prijzen, zoals een Duiveltje voor Dennis Huige voor \'beste gitarist\', stromen binnen. Ook trekt Racoon vaker het eigen land uit. De band doet een reeks optredens in België en Duitsland, maar is ook steeds vaker aanwezig op grote en minder grote festivals. Het komende winterseizoen staat er een tour langs vijfentwintig Nederlandse theaters op het programma.

Voor het zover is, komen ze eerst op bezoek in Stekene. Waarschijnlijk zullen ze daar zelf ook wel verheugd over zijn. Het plezier in live spelen straalde er duidelijk van af toen ze onlangs op het hoofdpodium van Pinkpop verschenen. Dat belooft veel goeds.

8 november 2008
Tino Fella