Queen For Tonight: Sïan Able

Introducing

Zoals elke week gaat ons kroontje van Queen For Tonight naar een opmerkelijke vrouwelijke artiest. Dit keer vonden we een wel heel eigenzinnig exemplaar in eigen land.

Queen For Tonight: Sïan Able

Anaïs Elba is een echte Brusselse. Haar familie is al bijna even multicultureel als onze hoofdstad. Ze studeerde aan het conservatorium en piano aan Arts² in Bergen (Mons). Na jaren geleefd te hebben in functie van haar gezin, startte ze met een muzikaal project waarin ze zichzelf Sïan Able noemt.

Dat project is in hoofdzaak muzikaal, maar behelst ook hedendaagse dans, videokunst, grafische kunst en make-up-art. Het is een zeer persoonlijk project waarin ze haar innerlijke wereld blootlegt, een wereld van onuitgesproken emoties, liefde en eerbied voor de natuur, twijfels.

De nummers zijn eigenzinnig, maar eerlijk. Zelf kondigde ze haar in december verschenen ep ‘Hekla’ (uit op MJ Key Recordz) aan met de woorden: “Het zal hard en zacht, mooi en lelijk, explosief en kalm, nieuw en oud, waar en onwaar zijn. Het zal zijn zoals ikzelf."

Oprechtheid is Elba zeer dierbaar. Op haar persoonlijke Facebookpagina prijkt niet voor niets de slagzin: “Don't compromise yourself. You are all you've got.” En dat doet ze dus ook niet. De teksten klinken rebels en dan weer teder en worden gebracht met een geheel eigen stem die ze mengt met moderne elektronica, vaak off-beat ritmes en in blues gedrenkte akkoorden.

Zelf noemt ze die muziek “vulkanische neo-soul” of ook wel “rythm & soul” omdat ze beïnvloed is door zowel Björk als Nina Simone, zowel Janis Joplin als Thom Yorke en recent ook door Of Monsters And Men. Dat ze ondanks dat helemaal als zichzelf klinkt, kan je hieronder zelf vaststellen.

De foto hiernaast is de coverfoto van haar ep en is het werk van Nico Neefs.

12 februari 2017
Marc Alenus