Queen For Tonight: Pixx

Introducing

Onze nieuwste Queen For Tonight is eigenlijk nog een prinses. Ze is nog maar eenentwintig jaar, leeft en werkt in het Verenigd Koninkrijk en brengt in juni haar debuutalbum uit.

Queen For Tonight: Pixx

Pixx lijkt wel wat op het stripfiguurtje uit Ultraverse, maar haar echte naam is niet Penny Burka en haar naam heeft niets te maken met haar getekende naamgenoot. Ze haalde haar artiestennaam bij haar oma die zo genoemd werd.

Ze werd geboren als Hannah Rodgers in Chipstead, een stadje net buiten zuid-Londen. Haar ouders steunden haar muzikale talent en ze mocht studeren aan de BRIT School. Met inspiratie van Bob Dylan, Kate Bush, Joni Mitchell, maar ook van Altered Images en Aphex Twin, werkte ze als achtienjarige aan een eerste ep. Ze werd opgemerkt door 4AD, de stal waar ook artiesten als Cocteau Twins en Grimes, zich thuis voelen. Daar verscheen de ep ‘Fall In’ 2015.

Deze week verscheen haar nieuwe single I Bow Down. Daarin is ze te zien met ongeschoren oksels; een duidelijk statement van deze zelfbewuste jongedame die zich daarmee niets lijkt aan te trekken van het huidige ideaal en zich door niemand de wet laat voorschrijven.

De single is de voorbode van ‘The Age Of Anxiety’, Pixx’ debuutplaat die uitkomt op 2 juni. Daarop zullen ook de twee vorige singles Baboo en Grip staan. Die laatste song gaat over het proberen vinden van houvast in het verleden terwijl je steeds maar verder wordt gezogen in een onzekere toekomst. Baboo is dan weer een ode aan Rodgers’ best vriendin Alice die haar heel wat over het leven leerde en wiens vriendschap ze koestert. In de clip, geregisseerd door James Slater, zie je hen in een zelfgecreëerde droomwereld.

Het album ‘The Age Of Anxiety’ dankt de titel aan het laatste, lange gedicht van W.H. Auden uit 1947, waarmee die destijds een Pullitzer won. Het gedicht gaat over de zoektocht naar een eigen identiteit in een snel veranderende, industrialiserende wereld. Dat Pixx zich erdoor aangesproken voelde, mag niet verbazen; ook de huidige generatie jongeren wordt geconfronteerd met een onzeker toekomstbeeld waarin extreem rechts terug opgang maakt en de sociale media ongemerkt druk oplegt om altijd perfect gelukkig te zijn.

Pixx zocht en vond vooral inspiratie in haar eigen leven. Zo had ze tussen haar negende en tiende jaar last van slapeloosheid, veroorzaakt door steeds terugkerende nachtmerries. Ze was al een dromer en de steeds wisselende niveau’s van bewustzijn leverden haar de perfecte metaforen om haar ontreddering te beschrijven die haar bekruipt als ze naar de wereld om zich heen kijkt.

Op zondag 16 april staat Pixx in de AB Box. Ze sluit er haar Europese tournee af.

19 februari 2017
Marc Alenus