#Quarantainemuziek - The Police - Message In A Bottle (1979)

#Quarantainemuziek - The Police - Message In A Bottle (1979)

Quarantaine, isolatie, eenzaamheid, ach en wee… We zijn het niet bepaald gewend, dat omgaan met contactschaarste en terugplooien op onszelf. De mens is een sociaal dier. Dat is overduidelijk geworden de laatste tijd. Toch moeten we nog even door de zure corona-appel heen bijten. Ook dat is - helaas - overduidelijk. Daarom pikten wij er een aantal songs uit, die lucht geven aan deze hoogst onaardige ervaringen en gevoelens.

Alleen op een eiland, da's pas quarantaine. Voor sommigen een zegen, voor anderen een hel.

Opener van de doorbraakplaat 'Regatta De Blanc'. Een song van Sting over een man, op een afgelegen eiland gestrand, die een boodschap in een fles de oceaan in gooit om dan later vast te stellen dat hij honderd billioen flessen terug krijgt, aantonend dat er velen net als hij "gestrand" zijn. Een metaforische song over eenzaamheid en beseffen dat er vele anderen in een zelfde situatie verkeren.

Het was de eerste echte wereldhit voor The Police, waarbij ze het punkimago van zich af gooiden en zowel muzikaal als tekstueel meer maturiteit vertoonden. De combinatie van het inventieve gitaarspel van Andy Summers en de unieke drumstijl van Stewart Copeland samen met de falsettostem van Sting en vooral diens songschrijverscapaciteiten rendeerden optimaal in Message In A Bottle.

"I think the lyrics are subtle and well crafted enough to hit people on a different level from something you just sing along to. It's quite a cleverly put together metaphor. It develops and has an artistic shape to it. I was pleased that I'd managed a narrative song with a beginning, a middle, and some kind of philosophical resolution in the final verse. If I'd been a more sophisticated songwriter, I would have probably illuminated this change of mood by modulating the third verse into a different key. But it worked anyway", aldus Sting.

Gitarist Summers beschouwde het de beste song waarop hij ooit speelde. In de UK was het hun eerste nummer één en vreemd genoeg werd de song in de Verenigde Staten slechts een bescheiden hit (#74) en kwam de grote doorbraak er pas met de derde plaat 'Zenyatta Mondatta'.

Verrassend en niet onmiddellijk hoorbaar, gaf Sting toe dat het zwaar beïnvloed was door de kerkmuziek die hij als kind in het kerkkoor zong: "I used to sing Gregorian chants and plainsong as an altar boy. A lot of my melodies might reflect that love and my early exposure to that stark, melodic narrative. Message In A Bottle reflects that, too."

18 februari 2021
Laurens Leurs