#Quarantainemuziek - Courtney Barnett - City Looks Pretty (2018)

#Quarantainemuziek - Courtney Barnett - City Looks Pretty (2018)

Quarantaine, isolatie, eenzaamheid, ach en wee… We zijn het niet bepaald gewend, dat omgaan met contactschaarste en terugplooien op onszelf. De mens is een sociaal dier. Dat is overduidelijk geworden de laatste tijd. Toch moeten we nog even door de zure corona-appel heen bijten. Ook dat is - helaas - overduidelijk. Daarom pikten wij er een aantal songs uit, die lucht geven aan deze hoogst onaardige ervaringen en gevoelens.

Eén van de straffere, "hedendaagse" stemmen, die ons steeds weer rechtstreeks en midscheeps raakt. Talentvolle madam met een stem, een klank die instant bekoort.

De song opent met een quarantaine-bekentenis: “The city looks pretty when you've been indoors for twenty-three days / I've ignored all your phone calls.” Een snuif grunge, een dosis alternative, veel attitude en branie van een zangeres die worstelt met het mentale welzijn.

Ze vertelde aan de BBC dat ze dit schreef als vroege twintiger op een dieet van anti-depressiva en een solitair verblijf van drie weken op haar kamer. Toen ze uiteindelijk toch buiten kwam voor een verkwikkende wandeling door Melbourne, bedacht ze de lijn "The city takes pity on your injured soul", terwijl ze vreemden tegenkwam die haar behandelden als een goede vriend. Maar ze voegt er terzelfdertijd aan toe: "However, this restorative walk lasted so long that my real friends were left worried about where I was." De song zinspeelt voortdurend op isolatie en vervreemding, die ze ook intens voelt, als ze weg is van huis en reist om te touren.

Zeer mooi nummer van een eigenzinnige artieste die intussen, net als de rest van de wereld, al veel langer dan drieëntwintig dagen in selectieve afzondering zit.

19 februari 2021
Laurens Leurs