Pukkelpop 2017 in vier setlists

Voorbeschouwing

Binnenkort is er Pukkelpop. En dat zal er volgend jaar ook weer zijn. Net zoals het er vorig jaar was; en het jaar voordien; en voordien. (cd) grasduinde door zijn collectie setlists en duikelde er enkele op van bands, die dit jaar op de affiche prijken.

THE FLAMING LIPS (19/08/2010)

Geen enkel lijstje met "vijftig bands die je moet zien voor je sterft", of The Flaming Lips prijken ertussen. De prettig gestoorde band uit Oklahoma stond al drie keer eerder op het podium van Pukkelpop, in 1999, 2008 en 2012. Ondergetekende zal vooral die laatste passage niet vlug vergeten... sixty minutes of fame in een alienpakje dansend op het podium. Als je voor het optreden (vrijdag, Marquee, 19h45) in de tent rondhangt, word jij dit keer misschien gerecruteerd als gelegenheidsdanser.

Eerder dit jaar speelden Wayne Coyne en co. al een fantastisch concert in De Roma. Of Coyne ook in Hasselt op een eenhoorn in draf over de wei zal huppelen, kunnen we je niet zeggen. Maar we kunnen je wel garanderen dat dit één van de vrolijkste, meest positieve shows van Pukkelpop 2017 wordt! Confetti, slingers en ballonnen hoef je niet zelf mee te brengen, daar zorgt de band wel voor.

Flaming Lips

 

THE AFGHAN WHIGS (17/08/2012)

The Afghan Whigs stonden in de jaren negentig twee keer in Kiewit (1994, 1998), maar we herinneren ons vooral hun optreden op Pukkelpop 2012. Niet allleen omdat ons geheugen geen twintig jaar terug in de tijd reikt, maar ook omdat die prille reünieshow een verdomd straffe comeback was. Greg Dulli schreeuwde zich de - intussen erg doorleefde - stem uit het lijf tijdens nummers als What Jail Is Like, wij deden hetzelfde tijdens Milez Is Ded. Nostalgie troef daar? Nee helemaal niet, want de nieuwe song See And Don't See (een cover van soulzangeres Marie "Queenie" Lyon) groeide zowaar uit tot het hoogtepunt van de set. Faut le faire!

Intussen kunnen The Afghan Whigs twee nieuwe albums meebrengen om uit te plukken ('Do The Beast' en 'In Spades'). Aangevuld met een handvol klassiekers uit hun eerste leven, wordt dit een stomende show met een heart full of soul (zaterdag, Main Stage, 17u45).

Afghan Wigs

THE XX (17/08/2013)

Als er twee bands zijn die we nooit op het hoofdpodium van een groot festival hadden verwacht, dan zijn dat misschien wel Sigur Rós en The XX. De Ijslanders klaarden de klus met verve in 2008 (zowel Werchter als Pukkelpop), het überschuchtere The XX veroverde vijf jaar later het hoofdpodium.

Op papier leek het een onmogelijke opdracht om de breekbare sound voorbij de eerste rijen te krijgen maar het trio kreeg de hele wei muisstil en zorgde voor één van de meest beklijvende concerten van Pukkelpop 2013. Voor wie in maart naast tickets greep voor hun twee concerten in Vorst, wordt Pukkelpop dé kans om de nieuwe weg die ze met het album "I See You" insloegen aan den lijve te ondervinden. O ja, Romy Madley Croft verjaart op 18 augustus... de band speelt, net als vier jaar geleden, op 17 augustus maar aangezien ze pas na middernacht aantreden, kunt u nu al uw beste Happy Birthday inoefenen! (donderdag, Main Stage, 00u30)

The xx title=

STUFF. (20/08/2015)

Als je ons vraagt naar vijf Belgische bands, die je móet gezien hebben, dan is de kans zeer reëel dat we je ook STUFF. aanbevelen. Twee jaar geleden kregen we met de nogal atypische mix van jazz, funk, hiphop en elektronica niet echt hapklare brokjes voorgeschoteld, maar desalniettemin ging de Wablief-tent door het lint.

Een glazen bol hebben we niet, maar we hebben zo'n vermoeden dat STUFF. ook op Pukkelpop 2017 de plankenvloer zal doen daveren. Kortom, ook als er geen grote danser in u schuilt, kunt u vrijdagnacht discreet meebouncen met de rest van de tent (Club, vrijdag, 01u05).

Stuff

 

14 augustus 2017
Christophe Demunter