Pukkelpop 2014 - Tips from the not so hip (deel 2)

Achtergrond

De voorbije week kreeg u heel wat “Tips From The Hip”, maar de meest lamlendigen der redactie zullen ook drie dagen de slacker uithangen op de wei van Pukkelpop. Koeien zullen daar niet te zien zijn, maar roze olifanten des te meer. En oh ja, ook bands natuurlijk, veel bands! Daarom beperkten onze redacteurs zich niet tot één band per dag zoals we dat de BV’s oplegden, maar kozen ze er telkens twee uit.

Pukkelpop 2014 - Tips from the not so hip (deel 2)



DONDERDAG
Er is dit jaar wel een heel erg goede reden om vroeg op de wei te gaan staan: Larry Gus. De Griek pakte Eurosonic in met een liveset en maakte sindsdien naam en faam bij onze Noorderburen met een zegetocht langs Motel Mozaïque en Best Kept Secret. Zijn muziek springt van de ene sample op de andere. Zoals The Avalanches ooit. Live geeft dat een ADHD-feest van jewelste. Benieuwd of dat ook om 11.20u op donderdagochtend zo zal zijn!

Slowdive maakte furore eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Indien u recenter geboren werd dan wij, dan kunt u muziekhistorisch kunstonderzoek komen doen en u documenteren over de roots van de elvendertig postrockbandjes die op andere podia lawaai maken. Wij komen puur voor het jeugdsentiment, al moeten we toegeven dat we hen eigenlijk al een beetje vergeten waren. Ter voorbereiding hebben we nog eens wat van hun platen van onder het Spotify-stof gehaald. En het wordt een twijfelgeval: ofwel gaan we daar staan bleiten, ofwel staan geeuwen.

VRIJDAG
We zijn naar de Bozar geweest in Brussel, in het midden van de nacht tussen allerlei wild en gedrogeerd technovolk, enkel en alleen om van de donkere kunstbeats van Actress te kunnen genieten. Maar de man kwam te laat en heeft ons met een kluitje in het riet naar huis gestuurd. Als hij dat op Pukkelpop weer doet, dan geven we het op.

De single van het jaar: Röyksopp en Robyns Do It Again. Dit poppy nummer is zo aanstekelijk dat dit wel een feest moet worden, al kan je Robyn niet verdenken van hersenloos amusement. Allicht zullen ze ook wat eigen werk brengen want samen hebben ze maar vijf nummers uitgebracht. Gelieve dus alvast dit verzoek te noteren: Dancing On My Own. Dankuwel!

ZATERDAG

De hype van het moment: FKA Twigs. We zullen er staan, in onze baard krabben en een kritisch oordeel vellen over de beats die geript zijn van Jamie xx, de oversekste hijgstem en de al te hitsige teksten. Of anders kwijlen we gewoon liters slijm op de planken vloer en worden we een slaafse fan voor het leven. Het kan alle kanten uit. Eén ding is zeker: hier zal over gebabbeld worden. Wees er dus maar beter bij.

Het maakt niet uit hoeveel keer je St. Vincent eerder al zag, geloof onze goede raad en ga opnieuw. Haar laatste plaat is van haar beste werk en haar liveshow wordt ook steeds uitgekiender. We geven grif toe dat we de ruige kant in de Ancienne Belgique wat misten. Maar nu ze het nieuwe materiaal wat in de vingers heeft, vermoeden we dat de teugels wat losser zullen kunnen. In dat geval wordt dit dé show van Pukkelpop 2014.

13 augustus 2014
Kristof Van Landschoot