Pukkelpop 2013 - het zoets van zaterdag

Achtergrond

Zaterdag zoeken wij weer het evenwicht tussen dansbaar en headbangbaar. En dan komen we uit bij volgend allegaartje. 

Pukkelpop 2013 - het zoets van zaterdag



Ze hebben al even een tweede plaat uit en ook die is om van te smullen. Tenminste als je van avontuurlijk en onconventioneel houdt. Maar Dans Dans is vooral live een verademing. Want niks is zeker met dit trio. Improvisatie viert hoogtij en je kan je alvast verkneukelen in het feit dat geen enkele song blijft bij wat het was. Misschien herken je wel stukjes, maar vast staat dat dus niet. Of hoe het muzikaal leven zo mooi kan zijn.

Nog zo eentje die te glibberig is om vast te pakken. The Haxan Cloak maakt muziek, waar je zo vanaf glijdt, maar ook dat kan spannend zijn. Met elektronica, maar ook met strijkers. Gebruikt hij instrumenten op het podium? Best mogelijk. Of houdt hij het zuiver bij elektronica? Ook dat zou kunnen. Wel staat vast dat het niet gezellig wordt. Want donker is de ziel van deze Brit absoluut. Er doen zelfs geruchten de ronde dat hij Dante al achterna is gereisd naar diens hel. En wie weet mag u wel mee zaterdag.

Met Hey Man, Nice Shot maakte deze band rond Nine Inch Nails-dissident Richard Patrick een klassieker. Intussen zijn we bijna twintig jaar verder. Aan het geluidvan Filter is zo veel niet veranderd. Het industriële randje is gebleven, ook al wordt de band een zekere gladheid verweten. Maar wij verwachten dat daarvan op het podium weinig te merken zal zijn. Lekker industrieel van bil gaan dus. Met diep liggende bassen en gitaren die je oren doen krullen. Net zoals wij het graag hebben.

Na zijn set met The xx gaat Jamie xx op het podium van de Castello plaatjes draaien. De man heeft in zijn pink meer talent dan de hele Engelse muziekscene samen. En al wie voor de Main Stage op de kermisleute van Goose staat in plaats van in de Castello moet achteraf officieel zijn getuigschrift van goede smaak afgeven. Zie dat u er niet bij bent! Als de Castello te vol is kunt u eventueel nog naar Paul Kalkbrenner gaan luisteren. Dat kan nog nét.

Knetterende dubstep, of verknipte r&b? Holy Others debuutplaat heet 'Held' en het lijkt er soms op dat hij dat effectief zou kunnen worden. Held van de witchhouse dan toch, want dat is het genre waar de man onder in te delen valt. Weer zo’n geval waarvan niemand de ware identiteit kent. Dat begint zo langzamerhand een afgezaagd truukje te worden. Maakt niet uit. Zolang de muziek maar goed zit. En volgens de mensen, die er bij waren in de Ancienne Belgique in februari, was dat zeker het geval.

The Knife geeft het meest besproken concert van Pukkelpop. Dat staat al bij voorbaat vast. Wie ze gezien heeft in de AB weet waarom. Voor wie ze niet gezien heeft en ook geen reviews gelezen heeft, willen we de pret niet bederven door hier te veel weg te geven. Verwacht je aan een eigenzinnige show met veel referenties naar kitsch en goede muziek. Velen waren ook teleurgesteld (of zelfs op hun tenen getrapt) na hun laatste show. Verwacht dus vooral niet te veel. En doe een aerobicoutfit aan. Zonder verdere vragen!

Kristof Van Landschoot, Patrick Van Gestel

14 augustus 2013