Pukkelpop 2013 - de snoepjes van donderdag

Achtergrond

De grote namen moeten wij u niet meer leren kennen. U weet allemaal wie Eels zijn, wat Nine Inch Nails voor u in petto zal hebben, ... Daarom kozen wij uit de line-up van elke Pukkelpopdag enkele heerlijkheden uit. U ziet maar wat u ermee doet.

Pukkelpop 2013 - de snoepjes van donderdag



Toen Gaelan Corluy, zanger-gitarist van Psycho 44, apentrots in het voorprogramma van Queens Of The Stone Age stond te blinken, had hij daags nadien een examen. En blijkbaar heeft ook zijn tweede zit niet echt voorrang op zijn band want ook op Pukkelpop zal hij, zij het dan een stuk vroeger in de dag, ongetwijfeld bewijzen dat zijn band gegroeid is sinds die bewuste Rock Rally. Met songs die aan je ribben kleefden en ook geleidelijk aan (net als de Queens trouwens) meer naar de poprockkant overhellen, boort de band een ruimer publiek aan. Nu enkel nog dat ruimer publiek zo vroeg op de wei krijgen.

De teletijdsmachine van de Allah-Las neemt u mee naar de jaren zestig. Ze hadden ooit een job in de beste platenzaak ter wereld, Amoeba op Sunset Boulevard in Los Angeles, en leerden daar al de trucs van de foor kennen. In hun muziek klinkt dan ook de zon door, maar evengoed melancholie. Voer voor retroliefhebbers dus, maar ze kregen ook enthousiaste namedrops van onder andere de frontman van Primal Scream. 

Er zijn zo van die concerten, die je eeuwig bijblijven. In onze galerij der onvergetelijke concerten staat ook dat van Fucked Up op Dour 2010. Het podium is voor de Amerikaanse Billy Turf, die onder de naam Damian Abraham door het leven gaat, trouwens een overrated onderdeel van een show. Onstopbaar duikt hij de zaal in om als de baarlijke duivel persoonlijk kennis te gaan maken met zijn publiek. En intussen ramt zijn band de ene knaller na de andere uit de boxen. Ziehier de doorsnee werkdag van een punk-/hardcorefenomeen. Als er één concert in The Shelter is dat je niet mag missen, is het dit wel.

Bombino is een soort Jimi Hendrix, die zingt in de taal van de Touaregs. Zijn eerste plaat verscheen op het onvolprezen Sublime Frequencies-label (waar ook Omar Soleyman onder resideert), maar voor zijn derde plaat haalde hij de hulp binnen van Black Keys-frontman Dan Auerbach. In eigen land (Niger) is gitaarspelen verboden, op straffe van executie. Twee van zijn groepsleden zijn in 2007 dan ook afgemaakt door militairen. Of dacht u dat u moeite moest doen om uzelf creatief uit te leven? Hij leeft nu als vluchteling in Burkina Faso, maar als zijn optreden zo goed is als we denken dat het gaat zijn gaat Maggie De Block hem stante pede een asielaanbod doen inclusief een villa in Ukkel.

De Californiërs (sic) van The Bronx hebben de trompetten en Spaanse gitaren weer even opgeborgen en hebben de instrumenten opnieuw onder stroom gezet. Op hun laatste plaat kon zanger Matt Caughtran weer al zijn frustratie kwijt en dat zal vast en zeker weer resulteren in een feestje in The Shelter. De songs zijn onweerstaanbaar en de band staat sowieso al bekend om de boel tot op de grond af te breken. Kop in kas dus voor voorbijtrekkende crowdsurfers en vooral niet al te vreemd opkijken als je ook de bandleden langs ziet drijven.

Mysterie! Niets dat zo goed verkoopt. Dat hebben de Brusselaars van Vuurwerk geleerd van Burial, en ze proberen bijgevolg ook zo lang mogelijk hun identiteit geheim te houden. Ook hun muziek ligt in het verlengde van wat het grote voorbeeld: dubstep met verknipte groovy stemmetjes, net iets poppier misschien. Op zich misschien niet zo veel reden om zich naar de Castello te begeven, maar wie weet komt Arno wel het podium opgewandeld. Of is dit misschien een zijprojectje van Stijn, die tegenwoordig ook in Brussel woont? Waarschijnlijk is het niet, maar zolang we het fijne er niet van weten kan het wel. Spannend!

Patrick Van Gestel, Kristof Van Landschoot

9 augustus 2013