#Pubrock - Dr. Feelgood - She Does It Right (1975)

#Pubrock - Dr. Feelgood - She Does It Right (1975)

Pubrock, uitloper en reactie op de glamrock en voorloper van de punk- en wavegolf, ontstaan in de kroegen van Londen, Essex en bij uitbreiding in heel veel kroegen en pubs in het VK. Rechttoe rechtaan rocken en de prog van zich afschudden deden ze, zonder veel backdrops of andere overtollige glamour. Laagdrempelig met pint in de hand en met de versterkers op elf.

We stonden met The Romans ooit op dezelfde affiche van het Breekend City Festival in 1988, maar toen was stergitarist Wilko Johnson er al niet meer bij en ze lonkten expliciet naar de hitlijsten en schaafden daarvoor definitief de scherpe kanten van de rauwe pubrockbluesandroll. Af en toe zag je nog een glimp, wanneer zanger Lee Brilleaux er zin in had maar vintage Dr. Feelgood was het niet meer.

Daarom een voorbeeld van hoe het wel moest, want in 1975 vlamde het nog pittig en brachten ze met de lp 'Down By The Jetty' een oervoorbeeld van vintage pubrock uit. Rammen, raggen en knallen met She Does It Right, de tweede single en het openingsnummer van eerder genoemde plaat.

Geschreven door gitarist Wilko Johnson die als een heus duracelkonijn op een typische manier überritmisch op deTelecaster ragde als geen ander. Wie een mooi beeld van de groep en de oorsprong ervan wil hebben, kijkt best eens naar de straffe docu 'Oil City Confidential' van Julien Temple uit 2009, waarin op geanimeerde manier de roots en de opgang van Dr. Feelgood wordt getoond en die bij de premiére op het London Festival een staande ovatie ontving. De docu toont ook duidelijk dat de echte wortels van de punk hier liggen vanwege de rauwe en onbehouwen aanpak en de overtuiging waarmee men aan de slag ging. Do or die en DIY. 

17 januari 2022
Laurens Leurs