Psychedelische roots

Achtergrond

De vierde avond van het Dominofestival, op 13 april, mag dan een zootje ongeregeld lijken, toch is er iets dat de Amerikaanse punkers van Black Lips en het Japanse rariteitenkabinet van Yura Yura Teikoku met elkaar verbindt. Hun sound is namelijk doordrenkt van invloeden uit de jaren zestig. Black Lips haalde de mosterd bij psychedelische garagerock en bij Yura Yura Teikoku hoor je heel duidelijk Duitse krautrock doorklinken. Zelf halen de bands echter andere invloeden aan. De Franse kitsch van Le Club des Chats is die avond de vreemde eend in de bijt. Met wat goede wil kan je er een beetje psychedelische punkinvloeden in horen, maar noch qua sound, noch qua niveau komen ze zelfs ook maar in de buurt van de twee andere bands.

Psychedelische roots



De mensen van Le Club des Chats houden vooral van katten, laat dat vooral duidelijk zijn. De besnorde beesten zitten in de bandnaam, staan in overvloed op de website en sieren elke cd of single die de Franse band uitbrengt. Le Club des Chat brengt hoogst irritante, experimentele artrock en eigenlijk zouden we er verder liefst gewoon over zwijgen.

Nee, geef ons dan maar Yura Yura Teikoku. Wie de videoclip op de AB-site heeft gezien, weet genoeg: de band bestaat uit langharige Japanners met bruine, leren broeken en hele torens Orange-versterkers. De bizarre band sudderde eerst zestien jaar in de underground van Tokio vooraleer ze voor het eerst de kans zag om buiten Japan te spelen. Sindsdien worden ze vreselijk gehypet in New York.

Yura Yura Teikoku haalt zijn invloeden waar je dat het minst verwacht: in Duitse sixties krautrock. Toch is dit al heel wat minder verwonderlijk als je weet dat krautrocklegende Can eind jaren zestig eventjes een Japanse zanger had en de groep dus best wel bekend is op het eiland. Damo Suzuki improviseerde bij Can voornamelijk Engelstalige teksten, maar durfde ook wel eens in het Japans uit de hoek komen. Yura Yura-zanger Sakamoto Shintaro zingt daarentegen uitsluitend in het Japans en dat doet in eerste instantie vreemd aan. Je hebt er als luisteraar geen idee van waarover het gaat en ook waar die vreemde Japanse tekens in je iTunes nu precies voor staan, is een raadsel.

Hoewel de invloed van de Duitse krautrock duidelijk te horen is op hun platen, wijzen de Japanners zelf heel andere bands aan als inspiratiebron. In een Nederlands interview spraken ze bijvoorbeeld van de – niet toevallig Nederlandse - groep The Outsiders, een sixties beatband geïnspireerd door de Engelse groep The Pretty Things. Amerikaanse recensenten gooien dan weer met grote namen als Velvet Underground en het psychedelische 13th Floor Elevators. Wij zeggen: eerst zien en dan geloven.

Black Lips steekt zijn invloeden niet onder stoelen of banken: op MySpace vind je een hele waslijst van bands en op hun blog wordt met nog meer namen gegooid. Ook hier komt de Texaanse psychedelica van 13th Floor Elevators terug. Bij Yura Yura Teikoku was de vergelijking echter totaal uit de lucht gegrepen, terwijl hij bij Black Lips wel degelijk steek houdt. Je kan er je grootmoeder op verwedden dat deze jongens veel naar de legendarische Nuggets-compilaties geluisterd hebben.

Opvallend is dat ze naast Amerikaanse garagerockbands ook het Franse beatmonument Jaques Dutronc vermelden. Voor Belgische mods is Dutronc gewoon een van de usual suspects, maar voor Amerikanen is het allesbehalve vanzelfsprekend. Ook de kenmerkende labels komen aan bod: Crypt Records en Bomp! Records, eveneens geen onbekenden voor de gemiddelde sixtiesfanaat. Crypt Records is legendarisch omwille van zijn harde, smerige garagerockcompilaties onder de naam ‘Back From The Grave’. (Als je je ooit afvroeg waar El Guapo Stuntteam zijn inspiratie zocht...) Bomp! Records zou je dan weer moeten kennen van Iggy & the Stooges, Beachwood Sparks en Dead Meadow.

Een band komt nooit zomaar uit het niets. Slechte bands blijken meestal nog overbodiger als je hun invloeden overloopt, maar goede bands klinken des te interessanter als je weet wat hun achtergrond is en wie hen inspireerde. Wij kijken alvast uit naar de Domino-avond met Black Lips, Yura Yura Teikoku en Le Club des Chats.

31 maart 2009
Lene Hardy