#Protestsongs2000 - Radiohead - The Numbers (2016)

#Protestsongs2000 - Radiohead - The Numbers (2016)

Wie dacht dat protestsongs vooral iets uit de sixties of seventies zijn en vruchteloos aan het wachten was op de volgende Dylan of een nieuwe Crass, think again. Wie zoekt, kan ook vandaag nog een pittige protestsong ontwaren in het muzikale landschap.

Protest hoeft niet altijd een vuist in de maag te zijn. Ook een fluwelen aanpak zoals in The Numbers, van zoveelste viersterrenplaat 'A Moon Shaped Pool', kan werken. Een behoorlijk optimistische langspeler voor Radioheads doen, overigens.

Een bescheiden oproep tot actie om meer zorg te dragen voor de wereld voor het compleet te laat en alles compleet kapot is. De nummers kunnen doorgaan voor computercodes, voor politieke stemmen of wegtikkende doomsdayklokken die onherroepelijk de resterende tijd tellen als er geen actie ondernomen wordt.

Bezwerende song die ook echo’s oproept aan Serge Gainsbourgs Melody, de openingstrack van 'Histoire De Melody Nelson' uit 1971. De sfeer is er dan ook eentje van een losse jarenzeventigjamsessie, begeleid door een kwartet strijkers. Over het refrein verklaarde Thom Yorke: "One day a time, mate, you will be impeached shortly, mate. You are not a leader, love. You can't sustain this. It's not gonna work. One day a time. We ain't stupid." Een rauwe, akoestische en als folkrock vermomde symfonie met een boodschap.

21 februari 2023
Laurens Leurs