#Protestsongs2000 - PJ Harvey - The Words That Maketh Murder (2011)

#Protestsongs2000 - PJ Harvey - The Words That Maketh Murder (2011)

Wie dacht dat protestsongs vooral iets uit de sixties of seventies zijn en vruchteloos aan het wachten was op de volgende Dylan of een nieuwe Crass, think again. Wie zoekt, kan ook vandaag nog een pittige protestsong ontwaren in het muzikale landschap.

'Let England Shake' was nog maar eens een meesterwerkje van de frele PJ Harvey. Ze schreef eerst de teksten en zette die pas daarna op muziek. Daarbij werd ze beïnvloed door diverse zaken: de poëzie van Harold Pinter en T.S. Eliot, de kunst van Salvador Dali en Francisco de Goya, de muziek van The Doors, Pogues en Velvet Underground en de films van Kubrick en Loach. En als belangrijkste leidmotiv koos ze de historische weergave van Wereldoorlog I, de Gallipoli-campagne en de recente(re) strijd in Irak en Afghanistan.

The Words That Maketh Murder was één van de eerste songs van de plaat en behandelt de wreedheid en het concept van recht en onrecht als in een oorlogstribunaal waar oorlogsdaden in het juiste licht in moord uitmonden. Ze maakte hierbij gebruik van de autoharp en ze zou ook de saxofoon- en trombonepartijen zelf inblazen. Felle kritiek op de diplomatie of het ontbreken eraan.

In het laatste refrein wordt herhaaldelijk gedeclameerd: "What if I take my problem to the United Nations?", terugvallend op Eddie Cochrans Summertime Blues. Ze kreeg toestemming om deze tekst te recycleren. Verteld vanuit het standpunt van een soldaat in Afghanistan met een contrast tussen de hopeloze brutaliteit van de tekst en de bijna luchtige uitvoering van de autoharp. Want wat te denken van: “I’ve seen and done things I want to forget / I’ve seen soldiers fall like lumps of meat / blown and shot out beyond belief / arms and legs were in the trees”. Iets wat vandaag ook weer dagelijkse kost is op het nieuws. We leren het nooit!

24 februari 2023
Laurens Leurs