#Protestsongs2000 - Childish Gambino - This Is America (2018)

#Protestsongs2000 - Childish Gambino - This Is America (2018)

Wie dacht dat protestsongs vooral iets uit de sixties of seventies zijn en vruchteloos aan het wachten was op de volgende Dylan of een nieuwe Crass, think again. Wie zoekt, kan ook vandaag nog een pittige protestsong ontwaren in het muzikale landschap.

Een striemende aanklacht tegen de schietpartijen en het gratuite politiegeweld in de Verenigde Staten met openlijke kritiek op het desastreuze wapenbeleid en de aperte houding van toenmalig president Trump. De begeleidende video verwijst naar diverse racistische moorden die in die periode gepleegd werden. Rappers Young Thug (die meeschreef), Slim Jxmmi, BlocBoy JB, 21 Savage en Quavo verleenden er hun medewerking aan.

Een opvallende en onverwachte wereldhit. Een controversiële video ook met veel historische verwijzingen (de Charleston Kerk-schietpartij van 2015, de schietpartij van Philando Castile in 1997 en verwijzingen naar Afrikaanse dansen als de azonto (Ghana), de shoki (Nigeria) en gwara gwara (Zuid-Afrika).

Ook intellectueel Amerika struikelde over elkaar om hun mening te geven. Getuige het citaat in Time Magazine van geschiedenisprofessor Guthrie Ramsey van de Universiteit van Pennsylvania: “He's talking about the contradictions of trying to get money, the idea of being a black man in America. It comes out of two different sound worlds. Part of the brilliance of the presentation is that you go from this happy major mode of choral singing that we associate with South African choral singing, and then after the first gunshot it moves right into the trap sound.” Een behoorlijk ongewone protestsong maar protest was het zeker.

26 februari 2023
Laurens Leurs