#Protestsongs2000 - A Tribe Called Quest - The Space Program (2016)

#Protestsongs2000 - A Tribe Called Quest - The Space Program (2016)

Wie dacht dat protestsongs vooral iets uit de sixties of seventies zijn en vruchteloos aan het wachten was op de volgende Dylan of een nieuwe Crass, think again. Wie zoekt, kan ook vandaag nog een pittige protestsong ontwaren in het muzikale landschap.

Drie dagen nadat Donald Trump de US-scepter overnam (8 november 2016) kwamen hiphopveteranen A Tribe Called Quest enigszins onverwacht met een lp, de eerste in maar liefst achttien jaar en eigenlijk een zwanenzang van kernlid Phife Dawg, die in maart van dat jaar op slechts vjfenveertigjarige leeftijd overleed aan zware diabetes.

Dit is zonder meer één van de boeiendste hiphopgroepen op de beatmarkt. Al van in het prille begin had het collectief uit Queens New York een streepje voor op alle andere ritmische snelpraters. De beats waren dat tikje meer bevreemdend, de sampleloops waren inventiever, de teksten gingen over meer dan gangs, guns en gangsters. Ze sampleden niet zomaar jazzloops, maar legden jazzatmosferen neer, die veel dieper de aardkorst passeerden dan alle voorgaanden. En de stemklank van Q-Tip en Phife Dawg klinkt als geen ander.

Met finale plaat 'We Got It From Here… Thank You 4 Your Service' kwamen ze behoorlijk scherp uit de hoek. The Space Program beschouwden ze als een verhandeling over zwarte eenheid, een aanklacht tegen de permanente achterstelling en tegen global warming. Een song die begint met Q-Tip en Phife Dawg die boudweg verklaren: "It's time to go left and not right”, waarna ze in koor de luisteraar aanmoedigen “to make things happening”. Knappe song die aanknoopt met de sterkste Tribe-traditie, essentiële oldschool hiphop met een breed arrangement en samples uit de films 'Willy Wonka And The Chocolate Factory4 en blaxploitationfilm 'Willie Dynamite'. Modern protest, maar helaas ook het laatste wapenfeit als A Tribe Called Quest.

20 februari 2023
Laurens Leurs