Progrockers PBII komen op tegen kanker

Achtergrond

Sinds het uitstekende ‘Plastic Soup’ (2010) hebben de heren van PBII de smaak van het maatschappelijke engagement te pakken. Die plaat handelde over de gigantische vuilnisbelten van kunststofafval die op onze oceanen drijven. Het thema van de rockopera ‘1000 Wishes’ staat nog veel dichter bij het dagelijkse leven: het nieuwe album vertelt over het jongetje Erik dat aan kanker lijdt. 

Progrockers PBII komen op tegen kankerGebaseerd op het kinderboek ‘Eric en het land van duizend wensen’ van auteur en progfan Ronald van de Pol, schreef de Haagse, symfonische rockgroep PBII de muziek en teksten voor een project van KiKa, een Nederlandse stichting die fondsen werft voor de strijd tegen kinderkanker. Omdat niets menselijks ons vreemd is, willen wij daar natuurlijk niet omheen fietsen.

Maar even belangrijk: de muziek gaat niet gebukt onder de nobele motieven van het filantropische instituut. Want we houden ons hart vast telkens een cd, film of strip gemaakt wordt met goedbedoelde, educatieve doelen. Die vrees voor een ondermaatse artistieke kwaliteit is hier dus ongegrond: ‘1000 Wishes’ is een geweldig progrockalbum.   

Voor de ouwe zakken onder ons: PBII is de voortzetting van Plackband, dat in de seventies het Haagse Genesis werd genoemd. Maar met nieuwe zanger Ruud Slakhorst staat ‘1000 Wishes’ dichter bij Yes, zonder dat er overigens sprake is van epigonenwerk. Een gouden greep, want de zang van Slakhorst (die soms klinkt als Jon Anderson) voegt de noodzakelijke emotionele diepgang toe.

Andere neofiet is bassist Alex van Elswijk, die de moeilijke taak heeft om Harry den Hartog te doen vergeten. Daarin slaagt hij ook, want net als zijn voorganger benadert hij zijn basgitaar als een solo-instrument. Bovendien stuwt hij met drummer Tom van der Meulen de muziek lekker vooruit. Gitarist en "ouwe rot" Ronald Brautigam is een intelligent solist. Zijn partijen zijn virtuoos, maar vooral functioneel omdat ze de expressie van emoties ondersteunen.

‘1000 Wishes’ is een zeer symfonische plaat geworden. De toetsen van Michel van Wassem zijn sowieso al symfonisch. En daar is het gloedvolle spel van het Hofstads Jeugd Orkest aan toegevoegd. Het is de dynamische interactie tussen band en orkest die dit album hogerop tilt, zonder dat de ene partij de andere domineert. Wat een volmaakte balans is hier bereikt.

En al even wonderbaarlijk: dit is een rockopera die alle valkuilen vakkundig omzeilt. Alles wordt met veel vaart verteld en de muziek blijft spannend en staat nooit in dienst van egotrippende zangers of acteurs. Het verhaal wordt nergens goedkoop sentimenteel; in plaats van een moralistisch traktaat wordt de luisteraar geïntroduceerd in Erics droomwereld over de stoere ridder Lorian die de jongen bijstaat. De krachtige sopraan van Nathalie Mees en de gitaar van Steve Hackett (op Evil Weed) voegen hier nog hun magie aan toe.

Wie een visuele vertelling van ‘1000 Wishes’ wenst, kan ook de dvd met Nederlandse dialogen in huis halen. Terwijl de cd zich beperkt tot verteller en Eric (in het Engels), krijgt het omkaderende verhaal hier meer nadruk door een rollenspel met drie personages: Eric, zijn vriend Sander (die later in het verhaal aan kanker overlijdt) en zijn opa die in Australië woont.

Daarnaast moeten ook PBII en het orkest een plek op het podium vinden, maar van de beperkte ruimte is een deugd gemaakt. Door enkele knappe, dramaturgische vondsten (zoals de ontdekking van het orkest door de twee jongens) en een verhoogd platform voor de band loopt men elkaar niet voor de voeten en blijft alles perfect overzichtelijk voor de kijker.      

De cd en dvd ‘1000 Wishes’ door PBII zijn apart verkrijgbaar en zijn uitgegeven bij KiKa. Meer info op www.1000wishes.org.  

10 juli 2013
Christoph Lintermans