Prince: The Dutch Experience

Wiki

Vijftien jaar deed hij erover, maar het eindresultaat van zijn "labour of love" mag gezien (en liefst ook gelezen) worden. Written In Music-journalist Edgar Kruize (afkomstig uit Almere) schreef een bijna driehonderd pagina's tellend boek over één van zijn muziekhelden, de uit Minneapolis afkomstige Prince, de muziek waar hij van jongsaf aan mee opgroeide. Dat die op 21 april 2016 op  zevenenvijftigjarige leeftijd totaal onverwacht overleed, was natuurlijk een klap. Heel de wereld stond perplex. 

Prince: The Dutch Experience

In tijden waarin sociale media voor snelle informatiestromen zorgen, duurde het bovendien lang vooraleer echt duidelijk werd wat er effectief was gebeurd. Medewerkers deden er (noodgedwongen) het zwijgen toe, wilden ook niet te veel over hun relatie met Prince kwijt. Maar het overlijden van Prince versnelde het schrijf- en publicatieproces van 'The Dutch Experience' aanzienlijk. Al had Kruize het er best moeilijk mee. Zo wilde hij niet als een lijkenpikker overkomen; en al zeker niet op de kap van zijn geliefd idool.

In zijn boek beklemtoont Kruize de relatie tussen Prince en Nederland. De journalist baseert zich op stapels interviews, optredens en ooggetuigenverslagen. Want uiteindelijk stond Prince steevast voor een niet in woorden te gieten ervaring. Elk moment met het Purperen Genie was een belevenis die niet in woorden uitgedrukt kan worden.

Het siert Kruize dat hij er niet zomaar een snel bij elkaar geplukte Prince biografie van heeft gemaakt of dat hij uitgebreid verslag doet van de extensieve Prince-discografie (zoals bijvoorbeeld Matt Thorne dat doet in zijn boek), maar zijn onderwerp net op een unieke manier tracht te benaderen. Hij vertrekt daarbij vanuit de relatie tussen Prince en Nederland (denk maar aan zijn samenwerkingen met Lois Lane en saxofoniste Candy Dulfer, maar ook met Anna Fantastic) en brengt zo zijn idool op een universele manier in kaart. Dat doet hij door de Nederlandse fanbase en het idool centraal te stellen.

Rijkelijk gelardeerd met uniek fotomateriaal brengt Kruize een betrekkelijk volledig en inzichtrijk verhaal. De eerste moeizame stapjes in concertzaal Paradiso voor een paar honderd man, de legendarische nacht in het Paard Van Troje (1988) tot en met de recente optredens in de Ziggo Dome; het komt allemaal uitgebreid aan bod.

Elk bezoek van Prince aan Nederland leverde een resem, soms wilde en/of mythische verhalen op die Kruize verzamelde en bundelde. Dat het boek 'The Dutch Experience' heet, is een goed bedoelde knipoog naar enkele Prince-albums als 'The Gold Experience', 'The Beautiful Experience' en 'The Live Experience'. Kortom: Prince had iets met ervaringen. En op dat idee bouwde Kruize voort.

Prince was een uiterst harde werker met torenhoge ambities. Hij eiste veel van zijn muzikanten en publiek, maar dat was ook wederzijds. Toch stelden beiden elkaar nooit echt teleur, zo lijkt Kruize te stellen. Prince deed bijvoorbeeld regelmatig "secret gigs" in soms kleine zalen voor een superster van zijn kaliber. Dat deed hij frequent in Nederland, maar ook in Belgie (o.m. in discotheek Viage, die plotseling tot een concertzaal omgetoverd werd).

Ook het gegeven dat Kruize niet echt happig is om smeuige verhalen over Prince naar buiten te brengen, is een meerwaarde. De intentie om een leerzaam inkijkje te bieden in de fascinerende wereld van Prince door de relatie tussen de superster en Nederland te onderzoeken is bijzonder goed geslaagd.

Het boek is goed gestructureerd, leest vlot en oogt bijzonder mooi. 'The Dutch Experience' is een verrijking voor de Princefan, maar richt zich ook op muziekliefhebbers die misschien niet zo gek veel op hebben met Prince. Hoe verloopt het leven van zo'n superster? Of hoe gaat dat als een concertorganisator plots vanuit het niets de vraag krijgt om enkele Prince-concerten te organiseren, omdat die daar wel zin in heeft? Dit boek tracht daar deels een antwoord op te bieden en biedt context en verrijking bij de vele concerten die Prince in Nederland speelde. Het boek is sinds begin deze maand te koop via Permafrost Publishers.

20 mei 2017
Philippe De Cleen