Prince - de nieuwe manier om te rouwen

Achtergrond

Het nieuws was al oud voor het bekend was. Maar wie op een andere planeet zat: Zijne Purperen Hoogheid is niet meer. The Love Symbol, Prince, TAFKAP, … ze zijn allen niet meer. Het boegbeeld van de Do-It-Yourself-beweging, de kleine grootvorst die al even punk als funk was, eigenaar van het meest mysterieuze (Paisley) park op deze aardkloot… niet meer. En met zijn heengaan bombardeert hij 2016 meteen tot meest rampzalige muziekjaar ooit. Sweet Sixteen zong Iggy Pop, één van de laatsten die nog overeind blijft, ooit. Mijn God, wat klinkt dat plots bitter.

De golf van de wereldmuziekpers is alweer volop aan het rollen, net als bij de Bowie-heisa. Emoties van verbijstering en ongeloof. Anekdotes, kennis en ervaringen botsen tegen elkaar op in verhalen waar journalisten zichzelf graag centraal zetten en waar de echte fan en liefhebber geen moer aan heeft. Want rouwen gebeurt in stilte. When Doves Cry. Wel niet deze keer. De enige “ik” in dit droevig stukje erkentelijkheid, heeft u zonet gelezen.

Prince ofte Roger Nelson was een man van mysterie, die legendes en geruchten graag voedde en waarvan niemand het hele verhaal ooit zal kennen. Doe dat maar eens na als de wereld aan je voeten ligt. Hij had twee grote liefdes: zijn muziek en zijn fans en daar deed hij nagenoeg alles voor. Op zijn eigen, onvoorspelbare manier dan.

Enkele feiten op een rijtje:

 • Wat te denken van een artiest die meer dan honderd miljoen platen wereldwijd verkocht?
 • Golden Globes, optreden op de Superbowl, Grammy’s, Oscars, Rock’n’Roll Hall of Fame … name it.
 • Een artiest met een eigen pictogram (“The Love Symbol”), een samentrekking van het man en het vrouw teken, waar hij ook zijn eigen iconische gitaar naar liet bouwen.
 • achtenvijftig: ‘s mans lengte boven de meter, zijn geboortejaar, de leeftijd die hij dit jaar zou krijgen, het aantal platen dat hij uitbracht (samenwerkingen, live albums en compilaties meegeteld).
 • Prince deed meer verrassingsconcerten en aftershows dan officiële concerten.
 • De organisatoren kregen exact vier dagen voor zijn show in het Sportpaleis te horen dat hij naar België zou komen – regel het maar.
 • Zijne Purperen Heiligheid zou, naar verluidt, twee kilogram pasta met bruine suiker naar binnen spelen om voldoende energie te hebben om vijf uur (of langer) op een podium te kunnen rondhuppelen.
 • Prince = de enige echte man van de ‘Batman’-soundtrack.
 • SLAVE op zijn gezicht markeerde een eeuwig wantrouwen tegenover de muziekindustrie. Bovendien besloot hij ook vorig jaar al zijn muziek van het web te halen – op onlinedienst Tidal na.
 • Dankzij een ruzie met major Warner Bros besloot hij heel het proces van songschrijven, opnemen, producen, promoten in eigen handen te nemen, iets waarvoor normaal gezien een klein leger mensen nodig is.
 • Prince speelde alle partijen op het album For You en op topsingle When Doves Cry zelf in. ALLE partijen!
 • De fans van zijn NPG Music Club kregen vooraf de laatste albums van Prince vrij te luisteren. Sommige albums zijn zelfs enkel via internet uitgebracht … zijn eigen internet.
 • Wereldwijd sloot Prince deals met kranten en tijdschriften om gratis exclusieve albums te kunnen verdelen. In België werd in 2014 een deal met het Nieuwsblad gesloten waarbij -naar aanleiding van zijn Werchter show- de ep ‘20ten’ werd weggegeven.
 • Twee jaar geleden zette hij zijn vaste New Power Generation-begeleidingsband even technisch werkloos om zelf geselecteerde 3RDEYEGIRL-dames op basis van YouTube-audities mee op wereldtournee te nemen.
 • Prince lanceerde de carrière van Sinéad O Connor dankzij de legendarische cover van Nothing Compares To You, maar dat wist u zelf al.
 • Als overtuigd Getuige van Jehova ging hij – ondanks zijn drukte en bekendheid – deur aan deur zijn geloof verkondigen.

Redenen genoeg om te rouwen dus, en er zijn er nog honderden meer. Bijna evenveel als er redenen zijn om blij te zijn dat de muzikale Prins heeft mogen heersen, iets wat hij trouwens tot in de eeuwigheid zal blijven doen. Om het met zijn eigen woorden te zeggen:

Dearly Beloved,

We are gathered here today

To get through this thing called life

Electric world life

It means forever and that’s a mighty long time

But I’m here to tell you

There’s something else

The after world

A world of never ending happiness

You can always see the sun, day or night

So when you call up that shrink in Beverly Hills

You know the one. Dr. Everything Will Be Allright

Instead of asking him how much of your time is left

Ask him how much of your mind, baby

‘cause in this life

Things are much harder than in the afterworld

In this life

You’re on your own

Laten we dat doen, beminde gelovigen. Vanaf heden is de nieuwe manier om te rouwen: Let’s Go Crazy. Wie doet mee?

22 april 2016
Johan Giglot