Première: Wussy

Achtergrond

Wussy, een band uit het verre Cincinatti is al lang geen nieuwkomer meer in het Amerikaanse muzikale landschap. De band ontstond al in 2001 en brengt op 4 maart zijn zesde album uit. In Europa is Wussy echter nog maar aan hun tweede release toe. Daarvoor zorgde Damnably Records.

Op dat album, 'Forever Sounds' presenteert Wussy zijn meest ruwe en tegelijk meest melodische materiaal tot nog toe en exploreren ze thema's als achtervolgingen, valse profeten, aliens en 'The Big Lebowski' temidden van lagen noise.  De band combineert de ruwe energie van de psychedelische muziek uit het Nuggets-tijdperk met wazige 90' dream pop. Hun mix van meezingbare americana en "arena-drone" klinkt tegelijk wispelturig en sereen.

Dat wordt meteen duidelijk op openingstrack en vooruitgeschoven single Dropping Houses die verwijst naar de Wizard of Oz en de Toynbee Tiles, een mysterieus kunstwerk dat verwerkt werd in de straten van Cincinnati en andere steden in Amerika, maar eigenlijk een terugblik is van frontvrouw Lisa Walker op een giftige relatie.

Walker schreef de song toen ze besefte dat ze moest ophouden bang te zijn van wat haar leven overheerste. Cincinnati wordt vaak getroffen door tornado's en als kind was ze al bang dat haar huis op een dag zou wegvliegen en er allerlei doodgewone voorwerpen door de ramen zouden vliegen en veranderen in monsters. Deze song viert de overwinning op de angst en dat doen de Toynbee Tiles eigenlijk ook met hun opschriften als "resurrection of the dead on planet Jupiter".

Wij van daMusic hebben de Belgische première van Dropping Houses en mogen de single, die uitkomt op 29 januari nu al met jullie delen. Enjoy!

 

Nieuwsgierig naar meer? Wij bieden meer:

22 januari 2016
Marc Alenus