Première: d’Expéditeurs – Orde Van De Dag

Première: d’Expéditeurs – Orde Van De Dag

Dat West-Vlaanderen rijk is aan interessante hiphopprojecten hoeven we u niet te vertellen. Namen als Brihang, Ertebrekers en Uberdope klinken wellicht niet onbekend in de oren. En de scene blijft groeien: nu steekt ook de veelbelovende groep d’Expéditeurs de kop op. Met een frisse mix van rap, jazz, soul en elektronica weten ze alvast te imponeren.

Helemaal onbekend is het collectief eigenlijk niet. Het is namelijk voortgevloeid uit Exp., het soloproject van rapper-mc Bram Lagast. In 2017 scharrelde hij een liveband bijeen (Douwe Van Maele - drums, Lander De Roo - keys, Gunter Deleu - bas en Maarten De Sutter - dj Sincere) om de nummers op zijn album ‘Bal Populaire’ in een livejasje te gieten. Uiteindelijk besliste de groep echter om gewoon zelf nieuwe muziek te gaan maken, met debuutep ‘Orde van de Dag’ dus als resultaat.

Die ep is alvast veelbelovend. De heren gaan van swingende funk (Acte De Presence) naar zwoele jazz/r&b (Tied) en oldschool hiphop (Los Ut De Pols) nog voor je met je ogen kan knipperen. En het beste is dat ze het gewoon in het Bruhs doen, wat toch wel een zeer authentieke sfeer schept.

‘Orde Van De Dag’ is een hutsepot vol interessante momenten (zoals die “yeah boy”_sample in Gambanger) en spannende arrangementen (zoals die heerlijke bas op Je Wit Me Te Vien). Nu eens klinkt het allemaal agressief en overweldigend, dan weer heerlijk zacht en ingetogen, maar het doet vooral snakken naar meer. Benieuwd wat ze nog voor ons in petto hebben!

9 april 2020
Jeroen Poelmans