#Powerpopdames - Joan Jett - Backlash (1991)

#Powerpopdames - Joan Jett - Backlash (1991)

Een weekje dames die met een melodie en een gitaar overweg kunnen. Powerpopsongs met oog voor stijl en met oor voor pop en de beat op de juiste plek. Simple comme bonjour.

Dat ze een Runaway was, weten we. Dat ze een wereldhit had in de prille solo-carrière (I Love Rock ‘N’ Roll), dat is ook geweten. Maar dat ze ook in de latere jaren een potige powerpopsong kon neerleggen, dat is minder geweten. Maar daar brengen we hier verandering in met deze rauwe, recht-voor-de-raapse compositie van Replacement en goede vriend Paul Westerberg, die andere prins van Minneapolis. Paul Westerberg schreef dus ook "in opdracht".

In 1991 maakte Runaway rockchick bij uitstek Joan Jett een zoveelste comeback met 'Notorious', dat verder weinig rimpels veroorzaakte, maar die met een uitstekend Backlash wel een uitstekende co-write Jett-Westerberg annex single in huis had. Westerberg legde er ook fijntjes een vintage Replacements-riffje bovenop. Jett heeft heel de loopbaan geopteerd voor de pure, simpele recht-toe-recht-aan-aanpak en is een voorbeeld voor verschillende generaties muzikale vrouwen zonder dat ze zelf veel poeha maakte rond gender.

Luid en met een goede riff en een snuif glam en niet al teveel akkoorden. Niet te veel bij nadenken.

30 november 2023
Laurens Leurs