Pothamus - Advaita

Pothamus - Advaita

In de winter van 2019 trok Pothamus zich tien dagen terug in de Ardeense bossen om een eerste volwaardige plaat op te nemen. Over de release van dat debuut is er nog geen verder nieuws, maar de band treedt nu al naar buiten met een nieuwe single.

Advaita is een ouder, maar tot nog toe onuitgegeven nummer. “Dit nummer uitbrengen voelt voor ons een beetje aan als het afsluiten van een vorig hoofdstuk”, legt drummer Mattias uit. “We hopen dat het voor sommigen tegelijkertijd als introductie kan fungeren, een inleiding tot de aankomende full length. Een einde voor ons, maar een start voor iemand anders”.

Met Advaita kanaliseert Pothamus oriëntaalse gezangen, gecombineerd met shoegaze-drones, pulserende drums en basritmieken. “Het nummer herbergt veel van onze karakteristieken, maar we beschouwen het echt als een track die op zichzelf staat. Het paste niet helemaal in het verhaal dat we met de aankomende debuutplaat wilden vertellen”, zegt Mattias. “Deze wedergeboorte bracht een onvermijdelijke breuk met het verleden met zich mee”.

Advaita was het laatste nummer dat de band schreef voor de conceptuele renaissance. “Inhoudelijk refereert de titel naar non-dualiteit, waarbinnen het zelf en de kosmos één en dezelfde ziel zijn”, verheldert bassist Michael. “De teksten bevatten referenties naar de Boeddhistische Hart-Sutra. Het nummer verkent het concept van een zelf. Het is een meditatie over het zoeken naar een ziel en jezelf afvragen of er op die zoektocht iets kan gevonden worden”.

Laat je meeslepen door Pothamus en oordeel zelf.

22 mei 2020
Patrick Van den Troost