#PostumePlaatjes - Roy Orbison - You Got It (1989)

#PostumePlaatjes - Roy Orbison - You Got It (1989)

Langspelers, die uitkwamen nadat één van de protagonisten al even het tijdelijke met het eeuwig verwisselde, krijgen deze week al onze aandacht.

Eén van de meest unieke en fluwelen stemmen uit het rockheir, onze gebrilde held uit Vernon Texas, die na een forse carrière in de jaren zestig in de jaren zeventig quasi helemaal wegdeemsterde, maar dankzij de hulp van vooraanstaande fans in de jaren tachtig weer het melomane neusje van de zalm werd.

En die fans waren niet van de minsten. De aftrap werd gegeven door regisseur David Lynch, die voor de film 'Blue Velvet' ons en passant opmerkzaam maakte op het supertalent van Orbison door zijn In Dreams terug in de aandacht te catapulteren. En het ging nog verder, want in 1988 mocht hij met een paar van zijn goede vrienden de supergroep onder de supergroepen vormen: The Traveling Wilburys, alwaar de gecombineerde efforts van Jeff Lynne, Tom Petty, George Harrison, Bob Dylan en Jim Keltner samen met Roy Orbison zorgden voor een heuse Orbison-revival, waarvan Roy helaas maar heel kort kon genieten. Want op 6 december 1988 werd hij slachtoffer van een fatale hartaanval. En dat terwijl een nieuwe plaat bijna helemaal klaar was.

‘Mystery Girl’ leverde hem in januari 1989 postuum zijn eerste top tienhit, You Got It op. Dat was geleden van zijn eerste, (Oh) Pretty Woman ,in 1964. 'Mystery Girl' is een parel van een plaat. You Got It werd geschreven door Don Covay, Tom Petty, Jeff Lynne en Orbison zelf in een productie van Lynne, die ook gitaar, toetsen en bas voor zijn rekening nam, terwijl Petty akoestische gitaar en backingzang waarnam.

Een liefdesverklaring zoals enkel The Big O dat kon in pure sixtiesstijl, zonder cynisme recht naar het hart. Orbison zong het nummer slechts één keertje live: op het Diamond Awards Festival in Antwerpen op 19 november 1988, twee weken voor magere Hein zijn slachtoffer kwam halen. De beelden werden prompt wereldwijd gebruikt voor de bijhorende clip.

17 september 2021
Laurens Leurs