#PostumePlaatjes - Jeff Buckley - New Year’s Prayer (1998)

#PostumePlaatjes - Jeff Buckley - New Year’s Prayer (1998)

Langspelers, die uitkwamen nadat één van de protagonisten al even het tijdelijke met het eeuwig verwisselde, krijgen deze week al onze aandacht.

Het was een zeer vreemde tijding, die ons via het radionieuws bereikte einde mei 1997: Jeff Buckley werd vermist en werd wellicht opgeslokt door de mighty Mississippi. Een jaar later kwam 'Sketches For My Sweetheart The Drunk' uit, de plaat die postuum uitgebracht werd en sowieso een complex verhaal was, aangezien Buckley na zijn overrompelende debuut 'Grace' en een eindeloze tour over de wereld onmiddellijk was beginnen schrijven en opnemen.

Het startte met een samenwerking met Patti Smith, aan wie Buckley vocale hand- en spandiensten verleende op 'Gone Again'. Daar ontmoette hij die andere gastmuzikant Tom Verlaine, die hij prompt vroeg om zijn volgende plaat te producen. Maar de uitkomst van die sessies waren niet geheel naar de zin van Buckley en hij werkte zelf verder aan nieuwe demo’s onder de werktitel “My Sweetheart The Drunk”. De opnames werden nooit helemaal afgewerkt vanwege zijn plotse dood, maar werden desalniettemin in de staat van afwerking , waarin ze zich bevonden, uitgebracht. Het leverde toch een zeer fraai resultaat op.

Moeder Mary Guibert vervolledigde de titel door er "Sketches" aan toe te voegen, aangezien de nummers niet "af" waren. Op New Year’s Prayer hoor je goed dat hij onder invloed stond van Nusrath Fateh Ali Kahn, die hij mateloos bewonderde en ook Kashmir van Led Zeppelin was een sturende inspiratie. De song was gebaseerd op een gedicht van Buckley - 'My New Year’s Eve Prayer' - dat hij in 1995 reeds voordroeg op het jaarlijkse New Year's Day Poetry Marathon in de St. Marks Church in New York City

“You, my love, are allowed to forget about the Christmas you just spent stressed out in your parents' house”, is de aanhef van het gedicht. Nieuwjaar wordt verder niet vernoemd in de tekst, maar hekelt valse beloften. En Buckley wou laten weten dat er niets mis is met wie en hoe we zijn en nergens beschaamd over hoeven te zijn. 

16 september 2021
Laurens Leurs