#PostumePlaatjes - Chris Bell - You And Your Sister (1992)

#PostumePlaatjes - Chris Bell - You And Your Sister (1992)

Langspelers, die uitkwamen nadat één van de protagonisten al even het tijdelijke met het eeuwig verwisselde, krijgen deze week al onze aandacht.

Zelf heeft de brave man het nooit mogen meemaken, want de soloplaat kwam pas uit in 1992, uitgebracht door het moedige Rykodisc, ruim veertien jaar nadat hij het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. En die Chris Bell-revival werd eigenlijk onrechtstreeks aangezwengeld door het majestueuze hobby-project van 4AD-labelbaas Ivo Watts-Russell die op 'Blood' van This Mortal Coil liefst twee Bell-composities - You And Your Sister en I Am The Cosmos - vereeuwigde.

Chris Bell was niet zomaar een cultheld, hij was één van dé culthelden onder de culthelden, want hij was samen met Alex Chilton ook de stuwende kracht achter dat fenomenale powerpopgroepje Big Star. Hij verloor in 1978 helaas het leven, toen hij de controle verloor over het stuur van zijn Triumph na een groepsrepetitie. Zodoende is hij ongewild wellicht het minst bekende lid van de roemruchte 27-Club, het clubje van rockdoden, die op hun zevenentwintigste het leven lieten. Nog tragischer: hij werd begraven op 28 december, de verjaardag van zijn oude groepsgenoot Alex Chilton.

Even terug naar de essentie. De soloplaat werd gedurende een tijdspan van ongeveer drie jaar in de midseventies opgenomen, maar vond geen uitgever en zo bleef één van de mooiste platen ooit gemaakt een verborgen parel. Tot Rykodisc het uitbracht en het een koesterplaat van vele muziekliefhebbers werd.

Moeilijk kiezen, maar het wordt You And Your Sister, een on-ge-lo-fe-lijk mooi nummer. En de uitvoering is tragisch en akoestisch loepzuiver en trefzeker naar de hartstreek. Iedere rechtgeaarde muziekliefhebber zou deze plaat op de bovenste schelf van zijn collectie moeten hebben staan

15 september 2021
Laurens Leurs