Porcelain Id ft. Martha Da'ro - Rythm Machine

Porcelain Id ft. Martha Da'ro - Rythm Machine

"Who's gonna love you when the music's over. When you're all used up?"

Een vraag die elke wijfelende, gekwelde muzikant zichzelf wel eens gesteld heeft, maar nog nooit met zoveel overgave als Porcelain id en Martha Da'ro in hun gezamenlijke nieuwe single Rythm Machine. Daar zitten natuurlijk die bijzondere stemmen voor veel tussen.

Hubert Tuyishime (they / them) is bekend sinds de overwinning in Sound Track en stond al op hetzelfde podium als Meskerem Mees, Kids With Buns, Gabriel Rios en The Staples Jr Singers. Wie daar bij was, weet dat deze artiest met Rwandese roots zich laat inspireren door mavericks als Destroyer, Daniel Johnston en het latere werk van David Bowie en dat hen altijd voluit gaat.

Nu hen die performance koppelt aan die van Martha Da'ro (die al eens vergeleken werd met Amy Winehouse en Alicia Keys), stijgen beiden nog boven zichzelf uiit. De unieke zangstijlen kronkelen gezamenlijk door de song net zoals Tuyishime doet in de clip waarin hen zich op geheel eigen wijze over het troittoir begeeft. Alsof hen worstelt met het muzikantenbestaan of misschien wel het leven zelf.

"Je bent niet het tandwiel, enkel het vet", klinkt het. Als zelfrelativisme kan dat wel tellen. Maar misschien zijn we inderdaad allemaal maar hulpeloze wezens die over deze aarde kronkelen op zoek naar liefde.

2 juni 2023
Marc Alenus