Porcelain Id - Adam Coming Home

Porcelain Id - Adam Coming Home

Na het zelfbewuste Man Down knopen ze weer aan met een meer folky geluid.

Porcelain Id is het pseudoniem waaronder Hubert Tuyishime (hen/hun) sinds 2020 unieke nummers de wereld instuurt. In de afgelopen jaren liet deze artiest zich opmerken als één van de veelbelovende talenten op de Belgische scene. Porcelain Id won de gerenommeerde Sound Track-competitie, bouwde een solide live reputatie op en werd door De Morgen omschreven als "een folkzanger voor nieuwe tijden".

Die naam doet Porcelain Id weer alle eer aan op nieuwe single Adam Coming Home. Maar verwacht geen kampvuurnummer. Ergens zit er wel een akoestisch gitaartje vooraan in de mix, maar we horen eveneens zwierige strijkers, subtiele percussie en natuurlijk die buigzame stem die van klein naar groots gaat in minder dan een seconde.

Met het ambitieuze en indrukwekkende debuutalbum 'Bibi:1', dat op 16 februari wordt uitgebracht op Unday Records, lijkt Porcelain id op weg te zijn om een eigen plek te veroveren, ver weg van gangbare formats en platgetreden paden.

Dit zegt Hubert zelf over de song: "Adam Coming Home zit voor mij op een boeiende plek op het album. Het is één van de slechts twee singles die het dichtst bij mijn vorige ep liggen, echo's van het verleden met de nieuwigheid van Youniss' dreigende geluid en Arams lichtvoetige strings eronder. In de melodieën verweeft het gevoelens van tussenin zitten, iets wat ik goed kende tijdens het schrijven. Ik herinner me de dagen die we samen doorbrachten, in dat kleine studentenkot van mijn vriendin, toen de lente overging in de zomer terwijl ze zwanger was. Het was een tijd vol uitdagingen, toen we ons moesten aanpassen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven, terwijl ik koortsachtig probeerde vast te houden aan het bitterzoete einde van het vorige. Ik was net afgestudeerd aan de kunstschool. Het was een delicaat evenwicht tussen huiselijkheid en tederheid, tegen een achtergrond van absolute angst en ongerustheid, en schetste een beeld van een tijd waarin ik zowel het beste als het slechtste van mezelf was."

Porcelain Id live:
16/11 50Lab, Brussel
18/01 Eurosonic, Groningen
18-20/04 Motel Mozaique, Rotterdam
16 november 2023
Marc Alenus