Popmonument 2019: groeten uit België

Voorbeschouwing

Popmonument 2019: groeten uit België

Fantastische optredens op unieke locaties, dat is al even het beproefde recept van Popmonument in Nederland. Ook dit jaar zal er op zaterdag 14 september weer een Belgische delegatie afzakken naar het festival en ons land vertegenwoordigen in het prachtige Bergen Op Zoom. Wij wierpen alvast een blik op de programmatie.

De eerste landgenoot, die het podium mag betreden, is Joost Zweegers. De frontman van Novastar (De Maagd – 20:00) is wat we, om de goede relaties met de noorderburen in stand te houden, wel eens een Nederbelg noemen. In de eerste plaats is Zweegers natuurlijk één van de beste singer-songwriters van de lage landen met klassiekers als Wrong en Because op de naam. De sympathieke frontman beklimt alleen het podium en brengt zijn zesde album ‘In The Cold Light Of Monday’ mee met daarop de fantastische single Holy.

Nele Van den Broeck, beter bekend als Nele Needs A Holiday - het blijft een fantastische artiestennaam - zal maar liefst twee keer het beste van zichzelf geven. Voor hen, die het eerste optreden (Bodega Waldolala - 20:15) moeten missen vanwege de clash met Novastar, hebben we goed nieuws: om 21:30 krijgt u een herkansing op dezelfde locatie. Liefhebbers van tongue-in-cheek-liefdesliedjes weten waar ze moeten zijn. En zeg niet dat u niet genoeg kansen kreeg.

Van absurde liefdesliedjes naar absurde gitaarrock, tijdens Popmonument is het soms maar een straatlengte van elkaar verwijderd. De Gentse heren van dirk. worden door de organisatie als ‘De Vlaamse Pixies’ omschreven en we kunnen ons daar ergens wel in vinden. Al zijn ze live een stuk steviger dan de Amerikaanse collega’s. Afspraak om 22:30 in Café Die Twee.

Wie het niet zo heeft op scheurende gitaren, kan zich misschien wenden tot Mortier. Maak u geen zorgen, Zijne Grijsheid van Humo zal het podium niet betreden. Mortier is de nieuwe band van Thomas Mortier die onder meer werk met Douglas Firs op het cv heeft staan. Voor zijn eigen groep doet hij beroep op de recepten van Eels en Spinvis, maar weet hij dat geheel eigenwijs af te kruiden. Vlaamse popmuziek zoals u het te weinig hoort, vanaf 21:30 in Bibliotheek Het Markiezaat.

Vlaamse popmuziek, die u onmogelijk te weinig gehoord kan hebben tenzij u alvast in uw nucleaire bunker bent gekropen, is de muziek van Bazart. Weinig Nederlandstalige bands waren de afgelopen jaren zo populair als zij en dus is de headlinerspot een logisch gevolg. Ook Nederland ligt aan hun voeten met een uitverkocht Paradiso en optredens op Pinkpop. Wie nog eens liever snel naar de hel gaat, weet waar hij of zij moet zijn: om 23:00 in Gebouw – T.

Afsluiten kan u met beloftevolle grunge-sludge in de vorm van Peuk. Jawel, u leest het goed: met de band van frontvrouw Nele Janssen krijgt u op Popmonument maar liefst twee Neles voor de prijs van geen. Want hadden we u al verteld dat het merendeel van het festival helemaal gratis is? Als we u ondertussen nog niet wisten te overtuigen, zal het helaas nooit gebeuren. Voor hen, die wel de juiste keuzes in het leven maken: u tekent best present in Café Die Twee omstreeks 0:45.

Voor meer info en tickets kan u terecht op de website van Popmonument.

16 september 2019
Nick Van Honste