Pogopassie Nr. 8

Pogopassie Nr. 8

Om de punkliefhebbers te bekoren geven wij een regelmatig overzicht van noemenswaardige punkalbums en -ep's. Ze werden allemaal persoonlijk geselecteerd door onze grootste punkliefhebber. Aan u om zijn selectie uit te testen.

A Few Good Losers - 'Hi-Speed Skate'

Het Amerikaanse A Few Good Losers gaat voluit op dit pareltje. De uit Atlanta afkomstige heren brengen een mengelmoes van onvervalste skatepunk met enige hardcore-invloeden hier en daar. Frontman Jason Glenn overtuigt vooraal met zijn stemgeluid; harmonieus maar tegelijkertijd heeft ook voorzien van de nodige rauwe kantjes. Zijn stem is soms zo rauw dat het af en toe lijkt alsof we Fat Mike (NOFX) bezig horen. Dat gaat dan vooral op voor Grim Reaper; meteen één van de beste songs op dit meesterwerk. Gitarist Joshua Drumm speelt de riffs heel beheerst en met gemak en gooit er geregeld een lekkere solo in, dit alles ondersteund door het strakke baswerk van Reed Davis en het snelle, gelikte drumwerk van Thrash Adams. Puik werk.

Strike Anywhere - 'Nightmares Of The West'

De naam Strike Anywhere moet bij veel punkliefhebbers een belletje doen rinkelen. Deze band wist aardig wat faam te vergaren doordat hun muziek gebruikt wordt in enkele Tony Hawk-games. De Amerikaanse punkers draaien al een tijdje mee in de scene en dat is te horen op deze ep. Het is een zeer geslepen en verfijnd plaatje, precies wat we verwachten van deze jongens. Frontman Thomas Barnett is wederom zeer energiek en gooit er als vanouds enkele heerlijke screams tussen naast uiterst melodieuze skatepunkvocalen. En daar houden wij het meeste van. De kwaliteiten van het spel van medepunkers Matt Smith en Mark Miller (gitaar), Garth Petrie (bass) en Eric Kane (drums) zijn een genot voor het oor. Voor Frontier Glitch hebben de heren een video opgenomen en die staat geheel in het teken van de Black Lives Matter-beweging.

Summerloss - 'Summerloss'

De debuut-ep van het Canadse Summerloss heeft heel lang op zich laten wachten. Begin 2000 werd de band opgericht, maar na veel geschuif met verschillende gitaristen hebben ze vier jaar geleden dan toch eindelijk een vaste gitarist gevonden in de persoon van Charlie Robertson. Vanaf dat moment is de band gaan schrijven en gaven ze lokale optredens. En dan eindelijk, een kleine twintig jaar na dato, is er dan de titelloze debuut-ep. Het zou jammer zijn dat we weer twintig jaar op een volgende release moeten wachten, want het klinkt allemaal lekker. Hier en daar zijn er nog verbeteringen mogelijk. De liedjes tikken nu bijvoorbeeld gemiddeld boven de vier minuten aan, waardoor de aandacht er soms een beetje moeilijk bij te houden is. Maar dit blijft een aanrader, want de ep bevat ook zeker interessante stukken. De echte punkliefhebber laat deze plaat misschien beter aan zich voorbijgaan, maar als je openstaat voor iets vernieuwends in het genre, verdient dit op zijn minst een luisterbeurt.

Strike Twelve - 'Life Is But A Dream'

Dit album van het Amerikaanse Strike Twelve is alles behalve serieus te noemen. Het bevat namelijk twaalf covers van kinderliedjes. Maar elke goed uitgevoerde punkcover verdient de aandacht. Dat was ook al zo voor 'Greased' van Less Than Jake, die de gehele 'Grease'-soundtrack in punkstijl hebben uitgevoerd. Hoewel 'Life Is But A Dream' natuurlijk vooral fun is zit, het geheel strak in elkaar en is duidelijk te horen dat er niet zomaar wat aangerommeld wordt. Gewoon een leuke release voor tussendoor.

Tenslotte wil auteur (jh) zijn welgemeende excuses aanbieden dat het zo lang heeft geduurd voor er een nieuwe editie uit zijn pen rolde. Dat had te maken met zijn werk maar ook met een verslaving. Hij is namelijk ook gamer en met 'The Last Of Us II', een game waarin elke speler wordt meegezogen. Ook Mark Hoppus  van Blink 182 is fan. In de game kan je echte liedjes meespelen op een akoestische gitaar. En natuurlijk kon Hoppus het niet laten om een eigen liedje te spelen. Met die video sluiten we deze Pogopassie af. Tot de volgende!

 

27 juli 2020
Jerre Hoetink