Pogopassie Nr. 5 (maart 2020)

Pogopassie Nr. 5 (maart 2020)

Om de punkliefhebbers te bekoren geven wij een regelmatig overzicht van noemenswaardige punkalbums en -ep's. Ze werden allemaal persoonlijk geselecteerd door onze grootste punkliefhebber. Aan u om zijn selectie uit te testen.

Discolation - 'Perspectives'

Zo af en toe komt er eens een ep langs die behoorlijk rommelig in elkaar zit, maar dat hoeft niet altijd nadelig te zijn. Zo op zijn tijd is dat best lekker, vooral om eens duidelijk te maken dat punkmuziek niet altijd perfect hoeft te klinken. Een rauwe en onprofessionele sound heeft ook zijn charme. Dat is zeker het geval voor 'Perspectives' van het Amerikaanse Discolation. De sound doet een beetje denken aan de begindagen van Heideroosjes, maar dan met een iets meer hardcore randje. En kijk wat er van die gasten terecht is gekomen. Toch is in slechts vijf liedjes af te horen dat de heren echt serieus met het vak bezig zijn en dat ze genieten van het muziek maken. Past Tense is voor ons het hoogtepunt van deze ep.

Clear Lines - 'Places To Go'

Eerlijk gezegd vergt deze nieuwe plaat van de Spaanse punkformatie Clear Lines meerdere luisterbeurten om het te kunnen waarderen. Maar na die paar luisterbeurten kunnen wij niet anders dan bekennen dat dit een juweeltje is. 'Places To Go' is een net-wel-net-niet-poppunkalbum geworden. Het net-wel-gedeelte zit hem in de zang van de frontman wiens naam wij nergens kunnen vinden. Hij doet denken aan Pierre Bouvier (Simple Plan). Het net-niet-gedeelte zit hem in het instrumentale: dat klinkt rauw en hard, naarmate het album vordert. Ook de vocalen gaan beetje bij beetje meer richting hardcore. Voor When The Days Are Gone hebben de heren een video opgenomen.

North Alone - 'Punk Is Dad'

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de derde release van de Duitse punkgroep North Alone. En dat maken ze met 'Punk Is Dad' meer dan waar. Wat we voorgeschoteld krijgen, is een ontzettend lekker, catchy album dat behoorlijk naar folklore-achtige punk neigt. Soms valt het een heel klein beetje te vergelijken met Dropkick Murphys, want ook hier wordt af en toe gebruik gemaakt van een viool. Neem er de rauwe vocalen van frontman Manual North bij en u zult begrijpen wat wij bedoelen. Deze plaat kent eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Dus bij deze willen wij graag drie nummers met u delen: twee waarvoor een videoclip werd gemaakt (Sk8 en de titeltrack Punk Is Dad), maar ook het geweldige Alright Alt-Right, dat echt die Dropkick-sound heeft. Voor de rest moet u echt zelf het album beluisteren. U zult uw oren niet geloven.

Pain Relief - 'The King Has Fallen'

Op zoek naar een lekkere en rauwe hardcoreplaat? Dan is deze echt iets voor u. De zeven songs tellende ep van het Canadese Pain Relief knallen kneiterhard uit de speakers. Een stortvloed van ijzingwekkende riffs, baanbrekende gitaarsolo's, duizelingwekkende dubbele bassdrums en zenuwslopende basriedeltjes worden uw deel. De vocalen op dit kleine meesterwerk zijn uitmuntend: een geniale combinatie van clean gezongen stukken, afgewisseld met intense en ruwe screams, terwijl het ook nog eens gruwelijk harmonieus en catchy blijft. Het was erg moeiljk om er een hoogtepunt uit te kiezen, maar wij gaan voor We're No Pharmacists.

The Fizzgigs - 'Weeeee Are The Fizzgigs'

Waar de maand februari ons een beetje in de steek liet met goede punkreleases, biedt maart eigenlijk veel te veel. Zo veel dat de volgende Pogopassie weer in het teken van maart zal staan, want in twee edities zijn al die goede platen niet te behandelen. Dat geldt ook voor 'Weeeeee are the Fizzgigs'. Dit album van deze Canadese punkers is niet bepaald in een hoekje te drummen. Er valt moeilijk een genrestempel op te drukken. Laten we het er maar bij houden dat het gewoon een lekkere punkplaat is met hier en daar enige poppunkinvloeden, een beetje skatepunk afgewisseld met hier en daar wat hardcore. Voor het energieke Destiny heeft de band een video opgenomen, waarvan wij alvast gek zijn.

30 maart 2020
Jerre Hoetink