PLUTO-festival, fictieve realiteit

Achtergrond

De festivalperiode is al een tijdje achter de rug. Dat dachten we althans. Want plots duikt er nog eentje op dat zeker en vast de moeite waard is. Muziekcentrum Nijdrop organiseert in het kader van Artefact immers het allereerste multimediale PLUTO-festival: een mix van mediakunst en elektronische muziek. En denk niet te gauw dat deze naam zomaar lukraak gekozen is. Neen, Pluto refereert naar de gelijknamige Romeinse god van de onderwereld, de fictieve wereld onder de levende mensen.

PLUTO-festival, fictieve realiteit



31 oktober - Dubstep heerst

Nijdrop heeft al jaren ervaring in jeugdwerking en clubconcerten, en daarbij speelde het undergroundgegeven altijd al een belangrijke rol. De programmatoren zoeken steeds naar een alternatief voor de vlakke mainstream. Als we de line up van het PLUTO-festival van naderbij bekijken, ontdekken we inderdaad niet zo vanzelfsprekende genres en creaties. Tijdens de eerste avond staat dubstep centraal, een genre dat het afgelopen jaar meer en meer in de schijnwerpers kwam te staan. De twee eerste bands staan volledig buiten die stijl, maar bij wijze van opwarmer zijn ze zeker niet te missen.

20-21 uur: We starten met het rustig maar intense Yuko, een Belgisch (Brussel, Gent) kwartet dat sfeervolle nummers met soms heel zweverige fragmenten brengt. Niettemin blijft het drumwerk altijd aanstekelijk. Als we dan toch even de vergelijking willen maken met andere bands, kunnen we Yuko associëren met Grizzly Bear, Efterklang, Notwist, Radiohead, Piano Magic en zelfs het vroegere dEUS. Niet meteen de kleinsten van de muziekscene, en dus weet je wat je te wachten staat: een interessante stilte voor de storm. 

> Voorproefje

21.30-22.30 uur: De Zweedse bands zijn duidelijk in opkomst. Daarom mocht Little Dragon niet ontbreken, een band uit de soul- en jazzwereld. Little Dragon slaagt erin om verschillende genres en stijlen te vermengen, zonder in experimenteergedrag te vervallen. Het resultaat heet eigentijdse soul. Frontvrouw Yukimi Nagano zong eerder al met het Zweedse elektronica-jazzgezelschap Koop én ze maakt deel uit van de liveband van José Gonzalez. Een vrouw met ongetwijfeld veel talent die dus een veelbelovende set zal brengen. 

> Voorproefje 

22.50-23.50 uur: Met de Londense Bass Clef krijgen we iets op de grens tussen elektronica en dubstep voorgeschoteld. Zijn nummers zijn heel dansbaar en aantrekkelijk door de melodie. Het diepe, melodieuze geluid wordt ondersteund door een trombone, een koebel of fluitjes. Een aantrekkelijke of logische combinatie kan je dat niet noemen, maar op het Sonarfestival in Barcelona was Bass Clef een echte revelatie.

> Voorproefje

24-02 uur: Een headliner als Amon Tobin op de affiche plaatsen is niet van het minste. De Braziliaan staat bekend om zijn samplekunsten. Elk interessant geluid, beat of effect isoleert hij uit andere nummers. Met dat materiaal creëert hij eigen ‘songs’ die resulteren in een psychotische mix van jazz, jungle, drum ’n bass, salsa, bossanova, rumba, hiphop en vele andere genres die als het ware vechten met tegendraadse baslijnen. Zijn samples variëren van dansbare drum ’n bass tot een loeiharde mix van tegendraadse ritmes. Kortom: fascinerend.

> Voorproefje

02-04 uur: De afsluiter van de avond is een echt Belgisch talent. Bunzer0 weet al meer dan 15 jaar zijn plaats af te dwingen achter de draaitafels. Hij interesseert zich in alle muziek waar een 140bpm baslijn doorloopt, maar sinds 2002 focust hij zich op dubstep. Bunzer0 is een echt exportproduct geworden. Hij deelde al podia met Skream, Grimelock, Pokes, Kode 9 en krijgt invitaties om zijn ding te gaan doen in Londen, Barcelona en Boedapest. 

> Voorproefje

Wie komt er op zaterdag 1 november? Klik verder naar pagina 2 van deze voorbeschouwing.
[pagebreak]
1 november - Elektronische marsmannen

Ondanks de afzeggign van Autokratz blijft de affiche van 1 november uitstekend. Met Padded Cell, Popoff en Dr. Lektroluv wordt de elektroscene vanuit verschillende aspecten belicht. En ook deze dag zijn we ervan overtuigd dat de opwarmers van dienst stuk voor stuk al bewezen talenten zijn.

19.30-20.30 uur: Motek vat het PLUTO-festival heel goed samen. De band is zowel mediakunst op zich als een goeie rockband. Een basgitaar, twee gitaren en een drumstel smelten samen tot energieke instrumentale nummers. Daarbij werken ze live nog eens met beeldschermen, schaduwen en projecties. Motek laat zich omschrijven als een audiovisueel collectief met een voorliefde voor de beeldende kracht van muziek. Een ware streling dus voor het oog en het oor. 

> Voorproefje

21-22 uur: Dijf Sanders is een avonturier in de muziekwereld. Hij maakt een mix van Bebop, swing, jazz, pop en elektro waarvan de single ‘The Great Downfall’ een dansbare voorbode is. Dijf Sanders klinkt volgens de nationale pers alsof Tom Waits, Squarepusher en Miles Davis het op een jammen hebben gezet. Een mix van drie grote legendes, dat belooft.

> Voorproefje

22.15-23.45 uur: Padded Cell ontstond in 2002 als reactie op het conservatisme in de dansmuziek. Hun grenzeloze ideeën creëren een geluid dat verder drijft op de tradities van Goblin, The Velvet Underground, Arthuer Russel, Prince en Carl Craig. Padded Cell maakt donkere disco met opwindende breaks, rollende percussie, dreigende synths, gevoelige elektro en live-instrumenten. Genoeg materiaal dus om jou een uur mee te slepen in de verschillende duistere hoekjes van de wereld van Padded Cell.
> Voorproefje

24-01 uur: De Fransman Popof is een veelzijdig aanstormend elektronicatalent. Hij is nog maar 29 jaar en heeft al heel wat goede remixes van Moby, Tiga en Tocadisco op zijn naam staan. Daarnaast maakt hij natuurlijk ook eigen tracks en is hij labeleigenaar van onder andere Kameezol, XXX en Psychobomb. Al die factoren tonen aan dat Popof zeker iets extra te bieden heeft in de elektroscene en niet ‘zomaar’ een eentonige dj of producer is.
> Voorproefje

01-03 uur: Deze groene man moeten we niet meer aan je voorstellen. Met zijn overweldigende sets op Dour, Pukkelpop, Werchter en vele andere festivals, weten we al langer dan vandaag dat Dr. Lektroluv in staat is om in een mum van tijd een grote massa publiek op te zwepen met zijn muziek. Gewapend met slechts een tas vol vinyl en een telefoon, bezorgt hij jou een bijzondere avond. Come see the doctor!
> Voorproefje

Naast het genieten van de muziek, mag je tot slot zeker niet vergeten de mediakunstenaars te gaan bezichtigen. Hun rol is niet bijkomstig, want zij brengen juist de meerwaarde aan dit festival. Ga en ontdek!
27 januari 2009
Mieke Meskens