Plaatslagers - High Hi

Plaatslagers - High Hi

Met ‘Firepool’ liet het trio High Hi onlangs haar tweede album op de wereld los. Samen met producer Daan Schepers (Warhola, Eefje De Visser, Bazart) werkte de band hard in de studio om te werken aan de opvolger van het in 2017 verschenen 'Hindrance'. De groep kiest resoluut voor een nieuwe weg, die in de studio verder uitgepuurd werd tot een nieuw, verfrissend geluid. Welke platen hebben een invloed gehad op het trio? Anso, Koen & Didi vertelden het ons graag en lichtten de keuze met veel plezier toe. 

Arcade Fire - 'The Suburbs'

Dit pareltje - vooralsnog de ongeslagen nummer één - drong mijn hart binnen via Empty Room en sloeg daar definitief kamp op met titeltrack The Suburbs.

Warpaint -'The Fool'

Hoe deze vier vrouwen mij (Anso) gemotiveerd hebben om er ook te willen staan en iets origineels te doen, valt niet te onderschatten. Deze plaat trok mij voor het eerst de duisternis in. En ik bloeide er helemaal van op.

Explosions in the Sky - 'Take Care Take Care Take Care'

Van de cd-hoes, die helemaal open kan gevouwd worden, tot de epische sonische landschappen die deze band vormen, dit is wat ik zoek in postrock.

DIIV - 'Oshin'

Ontdekt toen ik tijdens de zoveelste Youtube-blackhole op hun David Letterman live set terecht kwam. Naar alle waarschijnlijkheid zijn wij verantwoordelijk voor tweeduizend views van dat filmpje. Het opzwepende Doused voelt voor mij aan als een moderne Disorder, is waarschijnlijk het meest gedraaide nummer op weg naar shows en mocht vijf keer langer duren.

The Strokes - 'Is This It'

We luisterden vroeger allemaal naar The Libertines, Arctic Monkeys of Franz Ferdinand. Aangezien The Strokes zo'n beetje the godfathers zijn van die nilliesindierockrevival, nemen we hen maar. Uiteindelijk nog steeds de beste. Julian Casablancas, call me plz! (Didi)

IDLES - 'Joy As An Act Of Resistance'

Plots ben je zevenentwintig en denk je: "Jup, dit is het moment waarop ik nieuwe muziek blijkbaar niet meer in mijn hart kan toelaten". En dan volgt deze geniale orkaan van positiviteit met een brutale sound en ongelofelijke tracks. Veel te laat ontdekt, maar we laten hen nooit meer los. Dit was voor mij de resetknop.

Washed Out - 'Paracosm'

Mijn (Didi) ouders zongen vroeger samen met die van Koen in een popkoor, waar songs als California Dreaming of Dancing Queen vaak de revue passeerden. Het overweldigende gevoel dat ik als kind had, toen ik live die harmonie ervaarde, heeft mijn honger naar overdaad aangewakkerd. En deze plaat lenigt die honger helemaal.

Bon Iver - 'Bon Iver'

Alle platen van Bon Iver zouden hiertussen kunnen staan, maar dit was de eerste vinyl plaat die ik (Didi) zelf kocht, samen met een afgeprijsde Crosley platenspeler met ingebouwde speakers. We schrijven 2011, ik was negentien en dacht dat dit was wat iedereen zou moeten doen. De aankoop van een tweede plaat liet op zich wachten, omdat deze letterlijk altijd opstond. Perth airdrumt iedereen toch mee, niet?

Fleetwood Mac - 'Rumours'

Als er een hel bestaat, worden we erin gekegeld, indien dit meesterwerk hier niet tussen zou staan. Wij wachten nog steeds op die zware relatiebreuk om zo'n prachtige, maar bittere nummers te kunnen schrijven, maar die blijft vooralsnog uit.

Wolf Alice - 'Visions Of A Life'

Een relatief recente ontdekking, maar dit heeft een invloed gehad op hoe de stemmen op onze plaat konden klinken. HUMO schreef ooit dat ik (Anso) zong als een huilende wolf. En laat ons zeggen dat ik die nu af en toe weet te temmen 😉. Zij werkten samen met Justin Meldan Johnsen (bassist van Air, Beck) die M83 producete, ook een grote inspiratie.

16 april 2020
Patrick Blomme