#PittigeMadammen - The Runaways - Cherry Bomb (1976)

#PittigeMadammen - The Runaways - Cherry Bomb (1976)

We gaan hier niet flauw over doen: de dames in de (rock- en pop)muziek werden altijd al onderbelicht. Tijd om daar verandering in te brengen. Een beetje dan toch.

Sandy West en Joan Jett waren respectievelijk zestien en zeventien jaar oud toen ze in 1975 The Runaways oprichtten. Met de hulp van manager-producer Kim Fowley werd een all-female groep bij elkaar gezocht die een behoorlijk ruig imago uitstraalde en met een zelf gepend repertoire onomwonden het leven op de straat met alle uitwassen bezong. Reden waarom ze in de Verenigde Staten niet "in de markt" lagen en vooral in Europa en Japan aan de bak kwamen.

Vier lp’s en behoorlijk wat personeelswissels later met Joan Jett als meest constante factor werd in 1978 op oudejaarsavond het laatste Runaways-concert gespeeld. Vooral de solostrapatsen van Joan Jett herinneren we ons tot op de dag van vandaag.

Cherry Bomb werd geschreven door manager Fowley en Joan Jett. De titel was een woordspeling op de naam van de zangeres van de groep, Cherie Currie. Een cherry bomb is de naam voor een explosief, maar ook voor een minderjarig meisje met bakken problemen. En in de song tart ze haar ouders en andere volwassenen met "vuile manieren".

Fowley cultiveerde het ruige imago en voedde de hype om de pers te interesseren en de rockgeloofwaardigheid op peil te brengen. Zangeres Currie ging daar heel ver in en trad op in lingerie. Toen ze in 1977 de groep verliet en Jett gevraagd  werd waarom the Runaways niet ernstig genomen werden, antwoordde ze: "It was that whole 'Cherry Bomb With The Corset' thing with Cherie."

Jett bleek achteraf de meest succesvolle post-Runaway, maar moest daarvoor bloed, zweet en tranen laten. Producer Kenny Laguna hierover: "The record companies could care less about Joan Jett, they were busy signing every other Runaway. They thought Joan was the loser and they signed the other girls, who we're all friends with, but I looked at the band and thought she was the Mick Jagger and Keith Richards of the band." Bij haar introductie in de Rock And Roll Hall Of Fame in 2015 speelde Joan Jett Cherry Bomb live, samen met Dave Grohl.

18 augustus 2021
Laurens Leurs