#PittigeMadammen - Fanny - Borrowed Time (1972)

#PittigeMadammen - Fanny - Borrowed Time (1972)

We gaan hier niet flauw over doen: de dames in de (rock- en pop)muziek werden altijd al onderbelicht. Tijd om daar verandering in te brengen. Een beetje dan toch.

Van sommige dingen vraag je je af waarom ze zo lang onder de radar bleven. Deze Fanny is een verborgen parel. Een all-female seventiesgroep die in de eerste helft van dat decennium enig stof deden opwaaien en dan amper nog aandacht kregen, terwijl het zeer straf materiaal betreft. 

Bestaande uit de zussen June en Jean Millington, die in 1961 vanuit de Fillipijnen emigreerden naar Sacramento, Californië, die op middelbare school al snel een all-girl-band vormden met the Svelts en na een verhuis naar Los Angeles zich omvormden tot Fanny. Ze werden in 1970 getekend door Warner Bros. en genoten een grotere faam in Groot-Brittanië, waar ze tourden als support voor Jethro Tull en Humble Pie. Ook vreemd: het London Palladium weerde hun optreden omdat ze “te sexy” waren.

In 1975, na twee hits en vijf lp’s, was het over met Fanny, maar alle leden bleven min of meer actief in de muziek. Toen platenfirma Rhino in 2002 een verzamelbox met vier cd’s uitbracht, trad de groep op bepaalde tijdstippen terug op en leidde het zelfs tot spinoff Fanny Walked The Earth, die in 2018 het debuut uitbrachten. Vreemde groep, zeer goed muzikanten, straffe song!

17 augustus 2021
Laurens Leurs