Pinkpop 2015: Zweefvlucht

Achtergrond

Van vrijdag 12 juni tot en met zondag 14 juni kan je op de terreinen van Megaland in Landgraaf naar de zesenveertigste editie van Nederlands oudste popfestival Pinkpop.

In de aanloop naar het festival verklaarde organisator Jan Smeets nog dat zijn festival dit jaar zo’n veertien miljoen euro kost, waarvan net iets meer dan de helft naar de artiesten gaat.

Even bekijken wat die affiche zoal te bieden heeft.

De Belgen

Naast Selah Sue en Oscar & The Wolf treffen we ook Urbanus & De Fanfaar (Brand Bier Stage, zondag 14 juni) aan op de affiche. Toevallig? Niet echt. Al jaar en dag verzorgt Jan Smeets’ ‘Buro Pinkpop’ het management van de bekende komiek/muzikant. Samen met De Fanfaar (die eerder dit jaar het prima album ‘De Raven Komen’ afleverden) moet het vooral knallen. Geen cabaret, geen grappen en grollen, maar beukende riffs.Het grootste verschil tussen het theater en Pinkpop? “Er hangen geen gordijnen”. Ongelijk kan je hem niet geven..

Verder treffen we ook Anne Rune (Garden Of Love, vrijdag 12 juni) aan. Anna De Volder (want zo heet ze echt) komt uit Sint-Niklaas en is oud-leerling van de Academie van Beveren. Eerder dit jaar won ze De Beste Singer-Songwriter van Nederland 2015, waardoor jurylid en 3FM-presentator Giel Beelen haar prompt een stek in Landgraaf toewees. Verwacht je aan eerlijke, intieme en breekbare songs met af en toe een scherp kantje.

De underdogs

Onlangs nog toegevoegd als een van de laatste acts op Rock Werchter ook: The Last Internationale (3FM Stage, zaterdag 13 juni). Het debuutalbum van dit trio uit New York met Brad Wilk van Rage Against The Machine in de rangen is nog niet zo gek lang uit en staat bol van uit de kluiten gewassen stampers. Of wat dacht je bijvoorbeeld van Wanted Man. De band startte aanvankelijk als een duo, maar dankzij Tom Morello (die andere RATM’er die hun eerste ep in 2013 producete) namen ze ook Wilk op in hun rangen. Komende zomer moet een voorzichtige Europese doorbraak betekenen.

Jonathan Grant, Tony McGuinness en Paavo Siljamäki vormen samen sinds 2000 Above & Beyond (Brand Bier Stage, vrijdag 12 juni). Trance met de grote T en Vuurwerk met de grote V. Bekijk hier hun volledige set op het Ultra Music Festival vorig jaar. Sheppard (Brand Bier Stage, zaterdag 13 juni) is dan weer van Australische makelij en heeft met Geronimo een dijk van een hit te pakken. Energie op overschot, dat familiebedrijfje van George Sheppard. Dé festivalband bij uitstek.

In 2014 nog genomineerd in de categorie ‘beste debuutplaat van het jaar’ en nu al ‘s werelds grootste festivals: Nick Mulvey (Brand Bier Stage, zondag 14 juni). En dan waren we nog bijna de splinterbom Coasts (Stage 4, vrijdag 12 juni) nog vergeten.

De helden

Faith No More (3FM Stage, vrijdag 12 juni) heeft met ‘Sol Invictus’ voor het eerst in achttien jaar nieuw werk uit. En die verse songs mogen er best wezen, wist (pdc) onlangs nog te melden. Al is het vooral uitkijken naar stampers als Be Aggressive, Midlife Crisis en Epic die met stip in elke setlist van deze tournee opduiken.

Foo Fighters (Main Stage, zondag 14 juni) mag als hotste liveband van het moment de feestelijkheden afsluiten met een set van twee uur. Benieuwd of er weer een regenboog de boel komt opvrolijken. Het afgelopen weekend speelden Dave Grohl en zijn kompanen nog op Rock Am Ring en dat ging ongeveer zo.

Tot slot: Jan Smeets laat weten dat hij voor 2016 denkt aan iets extra. Mogelijk zou er op Pinksterzondag een speciaal programma worden gepresenteerd. De Pinkpop-tent staat dan immers al op het terrein. Voor Pinkpop 2016 zou Smeets ook al bezig zijn met één grote act. Maar eerst editie 2015 goed doorkomen uiteraard…

Pinkpop 2015 is bijna uitverkocht. Er zijn enkel nog dagtickets voor de eerste festivaldag (vrijdag 12 juni) te koop.

10 juni 2015
Kevin Vergauwen