Pingpongclub - 'Pingpongclub'

Pingpongclub - 'Pingpongclub'

Twee singles bracht deze band uit in volle coronatijd: Doctor Rudi en Trying. Maar dat was maar om te proberen. Nu is er een eerste ep.

De ep, opgenomen in de zomer van 2020, samen met producer/muzikant Robin Aerts , leek te worden aangekondigd in de lente met het zompige Move On, maar ook dat was enkel een schot voor de boeg, want enkel de in oktober 2021 uitgebrachte single How Long haalde uiteindelijk de selectie van zes songs.

Waarom geen album met negen tracks inclusief de drie eerste singles dan? We moeten het frontman Jonas Desmet ooit eens vragen, want zo anders klinken de vijf nog niet eerder uitgebrachte nummers ook weer niet. Het zijn allemaal fijne indierocksongs met een zinnige tekst en goed uitgekiende arrangementen.

Zo drijft Close Your Eyes op het wrakhout van een barpiano en scheurt een ruige sax het nummer naar het einde toe lekker in snippers waardoor we haast naadloos overgaan naar het downtempo All But Fine, waarin de emotierijke zang van Desmet mooi uit de verf komt. “You’re all but fine / but that’s alright”, troost hij, terwijl de gitaren fonkelen als waren ze vlammetjes van kaarsen op de schouwmantel.

Ook in de aanklacht tegen de altijd doorhollende maatschappij, Take A Little, houdt de band de teugels strak. En ook hier is de toon troostend: “Even Rosie was able to breathe again”, klinkt het. We willen niet weten wat ze heeft meegemaakt, maar zelfs voor haar is er dus verlossing, wat prachtig wordt verklankt in het aanzwellende slot.

Met Faces wordt er steviger bier getapt. Hier geen hoofdrol voor toetsenist Lowie Clapéron, maar wel strak samenspel tussen bassist Jatse Behaeghe en drummer Wouter Vandersyppe. Afsluiter Haven’t You Heard heeft datzelfde slepende van Move On, maar is eerder het soort nummer waarmee een show kan afgesloten worden: de bandleden met de armen om elkaar heen, samen zingend in perfecte harmonie tot het laatste zomerse gepingel uitgestorven is.

De residenten van Het Wilde Westen tonen klasse en verfijning op de eerste langspeler. Helaas duurt een pingpongmatch niet erg lang, maar er kan er altijd nog eentje komen. Toch?

16 december 2021
Marc Alenus