Pigs In Blue Glue: iets met parels voor de zwijnen

Wat is toch die fascinatie van jonge punkers en new wavers voor varkens in de vroege jaren tachtig van vorige eeuw? In Turnhout kon je de Wulpse Varkens tegen het stuiterende lijf lopen, in Londerzeel waren er de Pigs In Blue Glue. Had waarschijnlijk iets te maken met parels voor de zwijnen. Of zoiets.

Pigs In Blue Glue: iets met parels voor de zwijnen

 

Rewind naar de donkere winterdagen van 1981. Ook in Londerzeel maakt coldwave en postpunk enkele jongelingen gretig om zelf DIY-gewijs een groepeke te beginnen. Pigs In Blue Glue zag het levenslicht. Vanuit de troosteloze thuisbasis schreeuwden de boezemvrienden Reinhart van Praet (aka Reinzwein) en Marc Vranken aka (Marx BlueGlue) de teenage angst de wijde wereld in. Hun nummer Identified schopte het zelfs tot lokale culthit. Daarnaast bouwden ze verder aan een live reputatie en warmden ze het publiek op voor The Scabs en Revenge 88.

De volgende winter gooide de band stevig overhoop door het vertrek van de bassist naar Wizards Of Ooze, en ook founding member Marc zocht andere horizonten op om in Bornem samen met Hans en Rafke Stevens The Paranoiacs te beginnen. Later zou hij als gitarist nog opduiken bij Humo's Rock Rally-finalisten Failing Fellows, The Pink Flowers en Not Great Men (met voormalig dEUS-drummer Jules de Borgher). Vanuit een nieuwe thuisbasis in Spanje is hij nog steeds muzikaal actief.

Maar terug naar Londerzeel, waar Pigs In Blue Glue een tweede leven beginnen met Reinzwein en enkele nieuwe bandleden, maar ook met een nieuwe zinderende punksound. Die evolueerde later naar geëngageerde hardcore met Reinzwein als het enige overgebleven originele lid. In 1986 valt het doek ook over deze bezetting.

Fast forward naar april 2022, wanneer de oorspronkelijke oprichters Reinzwein en Marx 2 Pigs-klassiekers nieuw leven inblazen en YouTube-gewijs op de wereld loslaten. Deze hernieuwde samenwerking (met een afstandsverschil tussen Londerzeel en het zuiden van Spanje van toch zo’n tweeduizend kilometer) smaakt naar meer en de noeste arbeid levert genoeg materiaal op om nog grootser te dromen.

Via een crowdfunding-project op de FB-pagina van Pigs In Blue Glue kan je momenteel inschrijven op het collector's item op Wittewijk Records, in zeer beperkte oplage (lp + cd + tekstposter met een gepersonaliseerde tekening door Reinzwein hemzelve). Ook andere opties zijn uiteraard beschikbaar om tegen 14 februari e.k. het financiële plaatje voor deze release rond te krijgen.

Aarzel vooral niet te lang om deze parel aan te schaffen, de zwijnen zullen u dankbaar zijn.

31 januari 2023
Patrick Van den Troost