Pieter Van Dessel (Marble Sounds)

Achtergrond

Niet alleen onze eigen redacteurs hebben een mening over het afgelopen jaar, ook bekende en minder bekende individuen die nauw verbonden zijn met het muziekwereldje leggen dezer dagen hun ei op onze redactie. Het was een topjaar voor Marble Sounds. De nieuwe plaat loopt als een trein en de clubs zien hen maar wat graag komen. Logisch dus dat we ook zanger-gitarist-songschrijver Pieter Van Dessel aan het woord lieten over 2013.

Pieter Van Dessel (Marble Sounds)



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Het zal aan mij liggen, maar er zat voor mij dit jaar geen grote ontdekking van het kaliber van Alt-J bij. 2013 is alleszins het jaar van de terugkeer van Stromae. Hoe hij met gevoel voor bluf in één klap twee schone singles en bijhorende video's op de mensen losliet heeft mij verrast. Zeker omdat ik Alors On Danse muzikaal geen topper vond.

Wat vond jij de beste platen van 2013?

‘Few Bits’ van Few Bits
‘Fractures’ van Cody
‘The Lonely Mountains’ van Kim Janssen
‘Myriad’ van Astronaute.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Joy Wellboy en Lay Down Your Blade. Onderschat  is een relatief woord. In Duitsland, waar ze onderdak vonden bij het Bpitch Control-label, kregen ze wel heel wat airplay.

Wat vond jij de beste concerten van 2013?

Amatorski in de Handelsbeurs: buiten categorie
Sigur Ros in Vorst
Nationaal met een XXXL-bezetting. En dat zat de muziek als gegoten.

Wat was jouw fijnste concertervaring van 2013 en waarom?

Onze show in de Handelsbeurs tijdens Boomtown. Drie jaar geleden stonden we er ook en het is altijd een mooie ervaring. Ook bijzonder was onze eerste show in Italië, in Piemonte. We stonden er op een festival samen met James Walsh van Starsailor, Smoke Fairies en Turin Brakes en de mensen van de organisatie bleken grote fans. Lekker eten, prachtig weer en muziek maken. Een prachtweekend.

Wat vond jij de beste songs van 2013?

Abandon Window van Jon Hopkins
Drift van Kim Janssen
Lost It To Trying van Son Lux
Avalanche Kid van Horses
Nothing Arrived van Villagers.

De song die ik het meest gedraaid heb volgens mijn iTunes-statistieken is The Mother We Share van Chvrches. Er zit zo’n euforie in die song waar ik graag naar teruggrijp. In de Lage Landen maakte Chantal Acda ongetwijfeld de pakkendste song en videoclip met Arms Up High. Op de voet gevolgd door I Will, I Swear met Long Days en Seperated van Stan Lee Cole.

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Haten is veel gezegd, maar van dat koortje in Pompeii van Bastille kreeg ik het regelmatig op mijn heupen.

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

The Go Find loste al een veelbelovende teaser van hun album. Amatorski zit weer in de studio...

Wat mogen we van jou verwachten in 2014?

Een maand geleden dachten we nog aan uitbollen om nieuwe songs te repeteren, maar er staan ondertussen weer wat shows op de agenda. Tussendoor hoop ik tijd te maken voor het schrijven van nieuwe songs. Ik heb nu al een pak demo’s, goed voor veertig minuten muziek, maar ik hoop nog evenveel te schrijven in 2014 om in 2015 te kunnen selecteren. Dat is een nieuwe werkwijze voor mij: normaal gezien heb ik altijd net genoeg songs voor een full album.

25 december 2013
Patrick Van Gestel