Pieter Embrechts - NUMB ft. Letetra Wideman

Pieter Embrechts - NUMB ft. Letetra Wideman

De zanger verwerkte een speech van Letetra Wideman, de zus van Jacob Blake, in de song.

Nog geen maand nadat de laatste woorden van George Floyd de wereld rond gingen en terecht een golf van ontzetting, walging en verontwaardiging los maakten, werd Jacob Blake in Kenosha, Wisconsin door een blanke agent zeven maal in de rug geschoten, terwijl zijn kleine kinderen toekeken. Blake was ongewapend. Bij wonder overleefde hij de zeven schoten, maar nu is hij verlamd van de heupen tot aan de tenen. De agent, die Blake in de rug schoot, ging vrijuit. Sign of the times. We need change!

Drie dagen na de schietpartij hield zijn zus Letetra Wideman een beklijvende speech voor het gerechtsgebouw van Kenosha, waarin ze gerechtigheid eiste voor haar broer. Geraakt door die woorden, schreef Pieter Embrechts de song NUMB en verwerkte hij daarin Letetra’s krachtige woorden om zo stil te staan bij de eindeloze reeks racistische incidenten. Niet enkel in de States, maar ook bij ons hier in België. De trieste verhalen van Sanda Dia, Adam & Kagiso getuigen daarvan.

Aanvankelijk schreef Pieter de song in het kader van het TIJD-festival in Tongeren, waarvoor hij vorig jaar elke maand een column of song schreef over het thema TIJD. Maar het TIJD-festival ging door Corona niet door en dus gebeurde er verder niets met de song. Tot een vriend Pieter erop attent maakte dat NUMB niet op de radio mocht ontbreken tijdens “Black History Month” in maart. 

Pieter & Letetra spreken elkaar intussen wekelijks en broeden op verdere plannen om met woord en muziek racisme te blijven aankaarten, zowel in de VS als hier in België. Maar nu is er dus NUMB, een emotionele bluestrack die gehoord moet worden. Bij deze.

27 april 2021
Marc Alenus