Phil Collins: Take A Look At Me Now (1)

Achtergrond

Phil Collins werd eind januari vijfenzestig en aangezien de Brit al een tijdje met muzikaal pensioen is, moeten we het doen met het materiaal, dat hij in het verleden uitbracht, maar dat is niet min. Collins heeft een flinke bijdrage geleverd aan de popmuziek in de jaren zeventig, tachtig en negentig met enkele klassiekers, die ook nu nog moeiteloos overeind blijven; zowel met zijn band Genesis als solo. Zijn vijfenzestigste verjaardag zorgde er mee voor dat vier van zijn klassieke platen heruitgebracht worden met naast de originele tracklist ook nog flink wat exclusief bonusmateriaal.

Recent werden ‘Face Value’ en ‘Both Sides’ uitgebracht. Later dit jaar komen nog zes andere albums aan bod. Collins laat zien dat hij een bijzonder getalenteerde songsmid is, die zich bovendien goed uit de slag trekt op drums. Geen wonder dat de Londenaar kan terugblikken op een rijk gevulde carrière met meer dan honderd miljoen verkochte albums wereldwijd.

De re-releases werden gebundeld in een heuse 'Take A Look At Me Now'-campagne. Alle acht albums worden heruitgebracht met onuitgegeven extra’s en in geremasterde versies.

De campagne begon recent met zijn debuutalbum ‘Face Value’ en opvolger ‘Both Sides’. Collins wou naar eigen zeggen otdekken hoe zijn nummers waren veranderd na verloop van tijd: "I've always been quite proud of my demos and have often made them available as B-sides, but with a few exceptions, I have avoided including those on these collections. Instead, I've focused on how nicely the songs developed when played onstage, rather than showing how they originated.”

Op ‘Both sides’ vind je ondermeer de hits Both Sides Of The Story, Everyday en We Wait And We Wonder terug. Fijne liedjes, die de tand des tijds hebben doorstaan, en ook songs waarvan je op de bonus-cd ‘Extra sides’ knappe live versies terugvindt.

Ook de demoversie van Can’t Find My Way doet meer dan zomaar bekoren. Je hoort een geëngageerde zanger aan het werk, die met zijn uitzonderlijke stem massa’s mensen heeft kunnen raken.

‘Face Value’ - voor menig fan nog steeds het beste Collins-album - dat in 1981 verscheen, laat een jonge Collins horen, die net dertig geworden is, en net zijn eerste huwelijk op de klippen zag lopen. De plaat herbergt een mix van popmuziek met veel funky invloeden en opent met het fantastische meesterwerk In The Air Tonight, dat op de bonus-cd in een onvergetelijke live versie te horen is. Ook I missed Again was een instant-klassieker door de mythische blazerssectie, die het nummer een extra dimensie geeft.

Dat Collins ook technisch een erg begaafd zanger is/was blijkt ook uit The Roof Is Leaking dat destijds als b-kantje werd gebruikt voor In The Air Tonight, maar best ook wat single-ambities mocht koesteren.

Op de bonus-cd staat veel materiaal waarvan de echte Collins-fans moeiteloos zullen smullen, gehuld in een waas van nostalgie en heimwee, naar de tijd waarin de Brit nog liveconcerten gaf, toen zijn gezondheid (Collins heeft ernstige gehoorproblemen) het nog toeliet.

Op 26 februari werden de release van albums ‘Dance Into The Light’ en ‘Hello It’s Me Again’ eveens heruitgebracht.

25 maart 2016
Steven Verhamme