#PereUbuKiest - Ken Nordine - My Baby (1957)

#PereUbuKiest - Ken Nordine - My Baby (1957)

Dat David Thomas aka Pere Ubu een vreemde eend in de bijt is, blijkt ook uit een greep uit zijn favoriete platen. 

Dit was David Thomas' eerste kennismaking met het begrip surrealisme in geluid. Het was een plaat van zijn vader, een professor Engels en een beatnik, die het luid door de woning liet klinken. Die vader was ook fan van Lenny Bruce.

Ken Nordine maakte uitzendingen over elektronische muziek en jazz. Hij vertelde surrealistische verhalen met een donkere, warme stem, die deed denken aan die van Orson Welles. David Thomas leerde hiervan de impact van surrealisme in elektronische muziek in verhaalvorm.

'Word Jazz' was het debuutalbum van Ken Nordine met de Fred Katz Group. Dat debuut werd in 1957 op het Dot- label uitgebracht. Allmusic beoordeelt het album met vierenhalve ster als volgt: "De combinatie klinkt niet heel anders dan een radio-omroeper die hier en daar beatpoëzie declameert. [...] vooral omdat dat precies is wat het is. Maar dat zou dit album tekort doen, omdat Nordine bewijst dat hij tot meer in staat is: de vloeiende stemtonen en het echt verwrongen creatieve gevoel dat nodig is om dit voor elkaar te krijgen"

'Word Jazz' is nog steeds een innovatief album. My Baby is de openingstrack.

8 juli 2024
Laurens Leurs